Tudnivalók Luxemburgról

1. Érkezés és elutazás

A bérleti szerződés tartalmazza a nyaralóház mikortól foglalható el és mikor kell elhagyni. Ezen időpontok minden esetben érvényesek. Amennyiben nincs más megadva, az elutazásnak 10:00 óráig meg kell történnie. A kulcs csak az eredeti bérleti szerződés felmutatása ellenében vehető át.

Későbbi érkezésnél értesítse a háztulajdonost vagy annak képviseletét. A háztulajdonos minden esetben értékeli, még ha a megadott érkezési időponton belül is esik. Ehhez a bérleti szerződés mellé csatolt nyomtatványt használja. Ne hagyja figyelmen kívül, amennyiben a megadottnál korábban érkezik meg nyaralóházához, a kulcsot csak a megegyezett időponttól veheti át. Későbbi érkezés a tulajdonos előzetes hozzájárulása alapján lehetséges díj kifizetése ellenében. Rendszerint a háztulajdonos gondoskodik a kulcsátadásról. Kérjük megértésüket, de idegen nyelv ismerete nem elvárható.

2. A nyaralóház mérete és berendezése

A leírásban szereplő négyzetméter mindig a külső falméretet jelenti, a belső falméret 15 % -kal kevesebb. A legtöbb nyaralóház saját tulajdonú, ezért a tulajdonos személyes ízlése és lehetősége szerint van berendezve. Párnák és takarók a megengedett személyek számának megfelelően állnak rendelkezésre. Ágynemű ( lepedő, párnahuzat, takaróhuzat), törölköző, konyharuha, tisztítószerek, asztalterítő, WC papír stb. nem tartozik a nyaralóházhoz, ha csak a házleírásban vagy a bérleti szerződésen nem szerepel másképp.

Az emeleti szintre vezető lépcső meredek lehet és a korlát hiányozhat. Néhány nyaralóházban a belmagasság a normál méretnél alacsonyabb lehet. Ha a leírásban kerti bútor szerepel, rendszerint 1 asztalt, 4 kerti széket jelent. Napozóágy, párnák, illetve napernyő nem tartozik a felszereltséghez. Néhány nyaralóház rendelkezik minőségi kerti bútorral, kérjük itt vegyék figyelembe a leírásban szereplő szimbólumot.

3. Felújítás

Ha a leírásban egy felújítási év szerepel, nem azt jelenti, hogy az egész nyaralóház felújításra került. Ez vonatkozhat egyes helységekre, pl. fürdő vagy a konyha.

4. Hálószobák/ágyak/fekhelyek

Sokszor a nyaralóházakban az ágyak kicsik kb. 70/85 x 180/190 cm. Egy Grand Lit egy 130cm széles duplaágynak felel meg két személy részére. Duplaágyak kb.140-180 cm szélesek. A matracok sokszor szivacsból vannak. Az alváshelyek megadása a leírásban külön utalás nélkül vonatkozhat kihúzható fotelágyra vagy kanapéra. De egyes esetben előfordulhat a földre helyezett fakeretbe foglalt matrac is. Sokszor a matracot frottír huzattal védik, kérjük tegyenek erre még lepedőt. A galéria, meredek létrán elérhető nyitott tetőtér, dőlt falakkal és földre tett matracokkal ( felnőttek / idősebb vendégek részére nem ajánlott, de nagyobb gyerekeknél kedvelt). A melléképület ( Annex) különálló kis épületet jelent, ami gyakran nem fűthető. Sok esetben a szekrények szűkösek, nem áll személyenként egy szekrény rendelkezésre.

5. Fürdőszoba/WC

A nyaralóházakban található fürdőszobák / WC felszereltsége nem hasonlítható össze a lakóházakkal. A fürdőszoba legtöbbször a célnak megfelelően kicsi. A leírásban szereplő zuhanyzó nem minden esetben különálló, sokszor a kádhoz felszerelt zuhanyzóra vonatkozik. Nem szokatlan, hogy a zuhanyzórózsa a mosdó –vagy a kádcsapra van felszerelve. Sokszor a meleg víz ellátást egy bojler

(50 l.) látja el. Sok esetben automatikus áram ellátással működik, ezért ne kapcsolják ki. Rendszerint a nyaralóházak szennyvíz derítővel rendelkeznek, ezért kérjük ne dobjanak pelenkát, vattát, betétet stb.a WC-be.

6. Pezsgõfürdõvel és/vagy úszómedencével rendelkezõ nyaralóházak (belsõ- és külsõ medence)

A nyaralóház foglalásánál az érkezés előtt legalább 3 nappal a belső medence 24-25 ºC-ra fel van fűtve. A medencében vagy a whirlpool-ban sampont vagy szappant sohasem szabad használni. A külső medencék körülbelül június 15-től augusztus 31-ig használhatóak időjárástól függően. Ezen időszakon kívül víz nélkül lehet a medence. Kérjük vegyék figyelembe, a külső medencék rendszerint nem fűthetők, de a levegő hőmérsékletétől a víz felmelegszik.

Spórolási tippek medencével rendelkezõ házak esetén (belsõ medence):

  • A medencehelyiség ablakait és ajtóit tartsák zárva
  • Ha a medence használaton kívül van, használják a megfelelő lefedést
  • Kérjük ne kapcsolják ki a páraelszívót, mert magas lesz a helységben a páratartalom.
  • A padlófűtést állítsák állandó hőmérsékleti szintre, kerüljék annak fel- és leállítását
  • Amennyiben nem használnak egy helyiséget, az ajtókat tartsák zárva és állítsák a fűtést kb. 5ºC-ra.

Folyamatosan működő pezsgőfürdő: folyamatosan működő pezsgőfürdővel rendelkező nyaralóházak esetén a medencét az odautazás előtt töltik fel vízzel. Amennyiben Önök már az odautazás előtt biztosan tudják, hogy nem fogják a pezsgőfürdőt használni, kérjük ezt az energiatakarékosság érdekében előre jelezzék a szervizirodának.

7. Televízió, szatellit-berendezés/parabolaantenna, internet

Azokban a nyaralóházakban, ahol csak egy TV szatelit / parabola antenna nélkül áll rendelkezésre, kizárólag helyi adókat lehet fogni. Szatelit / parabola antenna esetén német adó nem elvárható.

Az adás minősége területenként változó. Finombeállítás vagy változtatás csak térítés ellenében a háztulajdonos beleegyezésével lehetséges. Felhívjuk figyelmét, ha a házleírásban több TV szerepel, nem azt jelenti, hogy egyidejűleg különböző programok zavartalanul nézhetőek Sok esetben a többi készüléken ugyanazt az adót lehet fogni vagy DVD lejátszó vagy játékkonzol van csatlakoztatva.

Ha a nyaralóháznál internet van feltüntetve, a csatlakozást jelenti. Esetleges költségek a helyszínen fizetendők.

8. Ingatlan/megközelítés

A nyaralóház területe sok esetben természetes terület, ezért a megadott telek egésze nem mindig használható. Ez lehet erdő, mező-és homokos terület, magas fűvel benőtt rét, ahol a természet érintetlen maradt. De lehetséges, hogy a tulajdonos veteményest művel, ezért nem használható az egész terület. Kérjük vegyék figyelembe, hogy az újonnan épült nyaralóházaknál a telek valószínűleg még nem azonnal füvesített, parkosított stb. és a bejárati út még nincs teljesen kész.

A nyaralóházhoz vezető út ritkán aszfaltos és sokszor sportautóval vagy leültetett autóval nem lehet használni. Néhány helyen az útviszonyokat nem lehet a megszokottal összehasonlítani. Amennyiben a leírásban szerepel, hogy a terület bekerített, nem azt jelenti, hogy kerítéssel körbe van véve és az állatok szabadon kötél nélkül lehetnek.

Dél-Európa és Lengyelország: Dél-Európában leginkább a garázs kisautónak van kialakítva.

9. Távolsági adatok

Minden távolsági adat, becsült légvonalban megadott távolság a telektől a következő tengerpartig ( tenger, fjord, folyó, tó) és kizárólag tájékoztató jellegű. Ez nem mindig a következő strand vagy fürdési lehetőség. A bevásárlási lehetőségnél megadott távolság a következő boltra vagy bevásárló központra vonatkozik.

Kérjük vegyék figyelembe, hogy egyes üzletek csak a főszezonban tartanak nyitva, ezáltal a távolság szezonon kívül eső időszakban hosszabb lehet. NOVASOL egyes üzletek vagy éttermek zárva tartásáért nem vonható felelősségre.

10. Kaució

Amennyiben a leírásban, illetve a bérleti dokumentumokban másképp nem szerepel, az érkezéskor kaució kerül felszámolásra, melynek mértéke a nyaralóház fajtájától és méretétol függ, valamint az a bérleti dokumentumokban is feltüntetésre kerül. A kaució visszafizetése rendszerint távozáskor történik.  Egyes esetben az összeg mégis utólag van átutalva bankszámlájára, ezért kérjük hozza magával IBAN számát és BIC kódját. A visszafizetéssel esetlegesen felmerülő költségek a kaucióból kerülnek levonásra. Azonban elofordulhat nagyobb nyaralóházaknál és nyaralóparkoknál, hogy a kaució elszámolása 3 héttel az elutazás után történik. A lila villám-szimbólummal jelölt nyaralóházak esetén a fűtési költséget az ár tartalmazza, a piros villám-szimbólum esetén, utazási időszaktól függően a fűtési költség térítendő. Fűtőolaj, víz, gáz, áram stb. fogyasztási költségei az elutazáskor a kaucióból kerülnek levonásra. Az esetleges károk, illetve a hiányos takarítás költségei szintén a kaucióból kerülnek levonásra. Amennyiben az említett költségek meghaladják a kaució összegét, azok további elszámolási díjként kerülnek kiszámlázásra. Kérjük vegyék figyelembe, hogy fiatal csoportoknál a kötelezõ kaució mértéke 475,- EUR/fõ összegig is megemelhetõ, tekintettel a nyaralóházban megengedett maximális létszámra, függetlenül attól, hogy ténylegesen milyen létszámú foglalásról van szó. Karácsony és Szilveszter idején ez az összeg 100,-EUR/fõ. Fiatal csoport alatt legalább 6 fõt értünk, akik ténylegesen 21 év alattiak. Ebben az esetben a végtakarításért, mint kötelezõ szolgáltatásért extra felár is felszámolható.

11. Változó jellegû fogyasztási költségek/fûtés

Abban az esetben, ha az ár nem tartalmazza a fűtési költségeket, az az elutazás előtt közvetlenül a háztulajdonos, illetve annak képviselője által kerül beszedésre. A fűtési lehetőséget mindig az éppen érvényben lévő törvények szabályozzák (évszak, napszak, maximális hőmérséklet). A november és április közötti időszakban általában adott a fűtés lehetősége, míg a nyaralóházak az ezen kívül eső időszakban nem fűthetőek. Azoknál a nyaralóházaknál, amelyeknél az ár tartalmazza a fűtési költségeket, a fűtési lehetőség szintén erre az időszakra korlátozódik. A bérlő a bérleti idő teljes időtartama alatt köteles az energiafogyasztási díjat fizetni, még akkor is, ha a bérlő a teljes bérleti szerződés időtartama alatt nem használta az üdülőházat.

12. Takarítás

Magától érthetődő, hogy a nyaralóház a következő vendég részére tisztán és eredeti állapotában kerüljön átadásra. A nyaralóházat reggel 10 óráig el kell hagyniuk a vendégeknek a távozás napján. Abban az esetben ha a nyaralóház nem lett kitakarítva megfelelően, ezután a vendégnek fizetnie kell extra takarításért, vagy egy újraszámolt extra költséget kell fiztnie. Kérjük vegye figyelembe, hogy a takarító eszközök többnyire nem alap tartozékai és kellékei a nyaralóházaknak.
Amennyiben szerepel a házleírásnál a végtakarítás, ágynemű vagy ágynem/törölköző, ezt a bérleti díj tartalmazza, ellenkező esetben felszámításra kerül. Amennyiben rendelt takarítást, vagy ha a takarítás kötelezően beletartozik az árba, ez esetben is tisztán kell elhagynia a nyaralóházat, illetve a bútorokat az eredeti pozíciójukba kell visszaállítani, a konyhát ki kell takarítania, a mosógépet ki kell ürítenie, a szennyest el kell mosnia, a hűtőt és sütőt ki kell tisztítania és az össszes hulladékot el kell távolítani a nyaralóból.
A háztulajdonos, vagy a meghatalmazott, amennyiben a lakók bekategorizálhatóak fiatal csoportnak, igényelhet kötelező takarítást. Továbbá a tulajdonos vagy a meghatalmazott igényelhet kötelező takarítást 14 nap után és ezután hetente, amennyiben a foglalási idő meghaladja a 21 napot

13. Háziállatok

Egyes háztulajdonosok nem szeretnék, ha a vendégek háziállatot is magukkal hoznának. Ez az adott nyaraló leírásánál is feltüntetésre kerül. Ettől függetlenül a NOVASOL nem tudja garantálni, hogy az adott házban soha korábban nem is tartottak háziállatot. Nyomatékosan kérjük azonban a vendégeket, hogy tartsák tiszteletben ezt a tilalmat. Amennyiben a NOVASOL bebizonyosodik, hogy a tilalom megszegésre került, meg kell kérnünk a vendégeket, hogy minél előbb távolítsák el a háziállatot.

Ha a leírásánál a kutya-szimbólum fel van tüntetve, a vendég hozhat magával háziállatot. Kérjük a foglaláskor adja meg, ha háziállatot szeretne magával hozni, valamint gondoskodjon a szükséges oltásokról és igazolásokról (kérjük érdeklődjön állatorvosánál).

Kérjük vegye figyelembe, hogy alapesetben két háziállat engedélyezett, további esetén a háztulajdonos nyomatékos beleegyezése szükséges.

Lovas nyaralás

A NOVASOL semminemű felelősséget nem tud vállalni a nyaralóházhoz/-tól történő szállítás során, illetve a berendezésben vagy az épületeken keletkező esetleges károkért. Azt tanácsoljuk, hogy utazás előtt kössön kötelező felelősségbiztosítást.

14. Füstmentes nyaralóházak

A dohányzás tilos a nyaralóban, ha másképp nincs feltüntetve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy soha nem volt dohányzás a nyaralóban.

15. Katalógusinformáció

Az érvényben lévő foglalási szabályok értelmében mind a katalógusból mind az interneten történő foglalás esetén ezen információk szolgálnak a foglalás alapjául.

16. Rovarok/rágcsálók/allergia

Kérjük vegye figyelembe, hogy azokban a nyaralóházakban, amelyekben nem megengedettek a háziállatok, allergiaforrások (pl. házi poratka) mégis előfordulhatnak. Szabad természeti környezetben található házak esetén rovarok megjelenésével is számolni kell. Ez ugyancsak vonatkozik az ezüsthalakra (Silberfische), hangyákra, méhekre, poloskákra, pinceászkákra és nyestekre. Pókhálók már kis idő után és alapos takarítás ellenére is keletkezhetnek. A NOVASOL ezért nem vonható felelősségre. A rágcsálók alkalmankénti előfordulása nem mindig kerülhető el. Jelentősebb problémák esetén kérjük tájékoztassa a háztulajdonost, illetve annak képviselőjét, vagy a kapcsolattartó irodát, hogy minél előbb intézkedhessünk.

Az allergiáról általában: a NOVASOL-t semminemű felelősség nem terheli az egyes nyaralókban a bérlőknél fellépő allergiás reakciókért.

17. Építkezések/zajforrások

A NOVASOL nincs befolyással az adott területen folyó építkezésekre, így a nyaralóház közelében előfordulhatnak építkezésekből és felújítási munkálatokból adódó zajok. Kérjük vegye figyelembe, hogy a célországban lakók az Ön nyaralása alatt továbbra is mindennapos életüket élik. Repülőterekről származó zajforrások is előfordulhatnak

18. Problémák/reklamációk

Amennyiben érkezésekor hiányosságot észlel a nyaralóházban, illetve annak berendezésében, azt az észlelés utáni 72 órán belül a helyszínen jeleznie kell a háztulajdonosnak vagy annak képviselőjének. A tisztasággal kapcsolatos kifogásait azonban azonnal kell jelezni. A hiányosságokkal kapcsolatos kifogásait ne e-mailen küldje el, hanem telefonon vagy személyesen jelezze a háztulajdonosnak, illetve annak képviselőjének. Ha megfelelő határidőn belül nem oldódik meg a probléma, akkor értesítse a felelős szervizirodát, illetve hívja a +45 97 97 57 57-es forróvonalat, hogy újabb segítséget kérhessen. A bérleti díj esetleges csökkentése csak abban az esetben lehetséges, ha jogorvoslati kérelemmel fordulnak hozzánk és a segítség nem, vagy nem megfelelő időn belül következett be.

Amennyiben a segítségnyújtás csak aránytalanul nagy ráfordítás keretében valósulhat meg, a probléma megoldása saját megítélésünk szerint egy másik nyaralóház rendelkezésre bocsátásának formájában is megvalósulhat.

A bérlő köteles a NOVASOL-os munkatárs nevét feljegyezni. A továbbiakban a bérlő köteles mindent megtenni az egyéb károk, hiányosságok, illetve közvetett károk elkerülése, valamint a háztulajdonost, illetve a NOVASOL-t érintő esetleges pénzügyi veszteségek/károk lehetőség szerinti minimalizálásának érdekében.

Reklamáció esetén a bérlő köteles a probléma megoldása/kárelhárítás céljából megfelelő haladékot biztosítani a NOVASOL részére. A NOVASOL tudta nélküli korábbi elutazás kizárólag a bérlő saját költségére és felelősségére történhet. Ez azt a kockázatot vonja maga után, hogy a bérleti viszony nem kerül megszüntetésre és/vagy nem áll tovább fenn a visszatérítés lehetősége. Ezt az eshetőséget az teszi indokolttá, hogy a bérlő az elutazással a segítségnyújtást, kárelhárítást, illetve egy másik nyaralóházba történő esetleges áthelyezést nem tette lehetővé.

Amennyiben a bérlő értelmezése szerint a reklamációja nem megfelelően lett kezelve és megoldva, a bérlőnek legkésőbb a bérleti időszak utáni 14 napon belül további feldolgozás céljából írásos reklamációt kell eljuttatnia a NOVASOL-hoz a bérleti igazolással/foglalási szám feltüntetésével a következő címre: NOVASOL AS, Virumgårdsvej 27, DK-2830 Virum, Dánia címen, vagy e-mailen a kundeservice@NOVASOL.dk címre.

Olyan jellegű reklamációkat, amelyek más bérlők esetlegesen jobb, a katalógusban feltüntetettektől eltérő nyaralóházaira vonatkoznak, a NOVASOL nem tud elismerni.

Egy esetleges visszatérítés csak a közvetlen gazdasági károkat foglalja magába. A közvetett gazdasági károkért, illetve a nem gazdasági jellegű (eszmei) károkért sem a NOVASOL, sem a háztulajdonos nem vonható felelősségre.

19. Tippek és további információk

Idegenforgalmi adó

Sok községben kurtaxát vetnek ki, melynek mértéke helységenként változhat, de az minden esetben közvetlenül a szállásadónak fizetendő. Néhány esetben az útlevelet vagy személyi igazolványt a háztulajdonosnak vagy a szervíziroda munkatársának regisztráció céljából meg kell mutatni.

Áram- és vízellátás

Különösen forró nyarakon, illetve nagyon száraz időszakokban a víz- és áramellátással kapcsolatos problémák adódhatnak. Ilyen esetekre a NOVASOL-nak nincs ráhatása, ezért kérjük vegye fel a kapcsolatot a háztulajdonossal, illetve annak képviselőjével. Egyes területeken a termőföld miatt a víz barnára színeződhet, ez azonban ártalmatlan.

Biztosítás és útlevél

Kérjük ne felejtse otthon vezetői engedélyét és gépkocsija papírjait. Kérem, hogy hozza magával minden érkezõ vendég személyi okmányainak másolatát.

Csónak/horgászás

Hogy a törvény szerint előírt horgászengedélyét használhassa, otthonról kell azt magával hoznia. További információt kaphat az adott turisztikai irodákban. Amennyiben a nyaralóház felszereltségéhez csónak is tartozik, az az időjárás függvényében a májustól szeptemberig tartó időszakban használható. Kérjük vegye figyelembe, hogy a szükséges mentőmellények nem tartoznak a csónak alapfelszereltségéhez, így annak használata csak saját felelősségre történhet.

Központi fűtés

A fűtés módja a házleírásban szerepel. Ha nincs feltüntetve annyit jelent, hogy a nyaralóház nem fűthető. A központi fűtés azt jelenti, hogy az épület saját fűtési berendezéssel van ellátva, pl. egy kazánnal, amely szénnel vagy fával fűthető be. A bérleti díj a fát nem tartalmazza.

Kérjük szellőztetésnél a fűtést kikapcsolni.

Játékszerek

Játékszerek alatt hintát, homokozót, libikókát, játékházat, csúszdát, vagy ezek kombinációját értjük. Használatuk saját felelősségre történik.

Grillfelszerelés

Számos nyaralóházhoz grillfelszerelés is tartozik. Egyes esetekben ez csak tisztítás után használható, ha az pl. sokáig nem volt használva. Ez azonban nem mentesít azon kötelesség alól, hogy elutazáskor megtisztítsák a grillfelszerelést.

Szauna

Kérjük ne öntsék fel a szauna-kályhát, mert az jelentős károkhoz, illetve áramkimaradáshoz vezethet.

Szolárium

A szolárium rendszerint az ágy felett van felszerelve. A 18 év alattiaknak a szolárium használatát nem ajánljuk.

GPS- Útleírásban szereplő koordináták

Az útleírásban szereplő GPS- koordináták nem mindig vezetnek a nyaralóházhoz, ezért itt fenntartjuk a hiba lehetőségét. A GPS-koordináták a lehető legjobb célt adják meg , ami lehet a következő utca, kereszteződés, vagy más hasonló. Ha a kulcsátadás nem a nyaralóháznál történik, kérjük GPS-koordinátának a kulcsátadás helyét adják meg. Ezért kérjük még utazás előtt ellenőrizzék le a GPS-koordinátákat, hogy azok a nyaralóház címével azonosak-e.