Tudnivalók Norvégiáról

1. Érkezés és elutazás

A bérleti szerződés tartalmazza a nyaralóház mikortól foglalható el és mikor kell elhagyni. Ezen időpontok minden esetben érvényesek. Amennyiben nincs más megadva, az elutazásnak 10:00 óráig meg kell történnie. A kulcs csak az eredeti bérleti szerződés felmutatása ellenében vehető át.

Későbbi érkezésnél értesítse a háztulajdonost vagy annak képviseletét. A háztulajdonos minden esetben értékeli, még ha a megadott érkezési időponton belül is esik. Ehhez a bérleti szerződés mellé csatolt nyomtatványt használja. Ne hagyja figyelmen kívül, amennyiben a megadottnál korábban érkezik meg nyaralóházához, a kulcsot csak a megegyezett időponttól veheti át. Későbbi érkezés a tulajdonos előzetes hozzájárulása alapján lehetséges díj kifizetése ellenében. Rendszerint a háztulajdonos gondoskodik a kulcsátadásról. Kérjük megértésüket, de idegen nyelv ismerete nem elvárható.

2. A nyaralóház mérete és berendezése

A leírásban szereplő négyzetméter mindig a külső falméretet jelenti, a belső falméret 15 % -kal kevesebb. A legtöbb nyaralóház saját tulajdonú, ezért a tulajdonos személyes ízlése és lehetősége szerint van berendezve. Párnák és takarók a megengedett személyek számának megfelelően állnak rendelkezésre. Ágynemű ( lepedő, párnahuzat, takaróhuzat), törölköző, konyharuha, tisztítószerek, asztalterítő, WC papír stb. nem tartozik a nyaralóházhoz, ha csak a házleírásban vagy a bérleti szerződésen nem szerepel másképp. A nyaralóházban hálózsák használata nem engedélyezett.

Az emeleti szintre vezető lépcső meredek lehet és a korlát hiányozhat. Néhány nyaralóházban a belmagasság a normál méretnél alacsonyabb lehet. Ha a leírásban kerti bútor szerepel, rendszerint 1 asztalt, 4 kerti széket jelent. Napozóágy, párnák, illetve napernyő nem tartozik a felszereltséghez. Néhány nyaralóház rendelkezik minőségi kerti bútorral, kérjük itt vegyék figyelembe a leírásban szereplő szimbólumot. Olykor a háztulajdonos ingyenesen kerékpárt biztosít. NOVASOL nem vállal felelősséget az állapotáért és a biztonságáért, mivel a leírásban nem szerepel és nem képezi részét a szerződésnek sem.

3. Felújítás

Ha a leírásban egy felújítási év szerepel, nem azt jelenti, hogy az egész nyaralóház felújításra került. Ez vonatkozhat egyes helységekre, pl. fürdő vagy a konyha.

4. Hálószobák/ágyak/fekhelyek

Sokszor a nyaralóházakban az ágyak kicsik kb. 70/85 x 180/190 cm. Egy Grand Lit egy 130cm széles duplaágynak felel meg két személy részére. Duplaágyak kb.140-180 cm szélesek. A matracok sokszor szivacsból vannak. Az alváshelyek megadása a leírásban külön utalás nélkül vonatkozhat kihúzható fotelágyra vagy kanapéra. De egyes esetben előfordulhat a földre helyezett fakeretbe foglalt matrac is. Sokszor a matracot frottír huzattal védik, kérjük tegyenek erre még lepedőt. A galéria, meredek létrán elérhető nyitott tetőtér, dőlt falakkal és földre tett matracokkal ( felnőttek / idősebb vendégek részére nem ajánlott, de nagyobb gyerekeknél kedvelt). A melléképület ( Annex) különálló kis épületet jelent, ami gyakran nem fűthető. Sok esetben a szekrények szűkösek, nem áll személyenként egy szekrény rendelkezésre. Néhány nyaralóházban a hálószobák csak függönnyel vannak elválasztva, de előfordulhat, hogy se ajtó és se függöny nincs a hálószobákhoz.

5. Fürdőszoba/WC

A nyaralóházakban található fürdőszobák / WC felszereltsége nem hasonlítható össze a lakóházakkal. A fürdőszoba legtöbbször a célnak megfelelően kicsi. A leírásban szereplő zuhanyzó nem minden esetben különálló, sokszor a kádhoz felszerelt zuhanyzóra vonatkozik. Nem szokatlan, hogy a zuhanyzórózsa a mosdó –vagy a kádcsapra van felszerelve. Sokszor a meleg víz ellátást egy bojler

(50 l.) látja el. Sok esetben automatikus áram ellátással működik, ezért ne kapcsolják ki. Rendszerint a nyaralóházak szennyvíz derítővel rendelkeznek, ezért kérjük ne dobjanak pelenkát, vattát, betétet stb.a WC-be.

Norvégia és Svédország alternatív WC-ként megtartotta a Bio-Toilette-t. Ez a modern biológia berendezés, ami nem vízöblítős és speciális szagelszívással rendelkezik, a házban található. TC: a hagyományos száraz WC (nem teljesen szagmentes)- ezért a házon kívül található.

6. Pezsgõfürdõvel és/vagy úszómedencével rendelkezõ nyaralóházak (belsõ- és külsõ medence)

A nyaralóház foglalásánál az érkezés előtt legalább 3 nappal a belső medence 24-25 ºC-ra fel van fűtve. A medencében vagy a whirlpool-ban sampont vagy szappant sohasem szabad használni. A külső medencék körülbelül június 15-től augusztus 31-ig használhatóak időjárástól függően. Ezen időszakon kívül víz nélkül lehet a medence. Kérjük vegyék figyelembe, a külső medencék rendszerint nem fűthetők, de a levegő hőmérsékletétől a víz felmelegszik.

Spórolási tippek medencével rendelkezõ házak esetén (belsõ medence):

  • A medencehelyiség ablakait és ajtóit tartsák zárva
  • Ha a medence használaton kívül van, használják a megfelelő lefedést
  • Kérjük ne kapcsolják ki a páraelszívót, mert magas lesz a helységben a páratartalom.
  • A padlófűtést állítsák állandó hőmérsékleti szintre, kerüljék annak fel- és leállítását
  • Amennyiben nem használnak egy helyiséget, az ajtókat tartsák zárva és állítsák a fűtést kb. 5ºC-ra.

Folyamatosan működő pezsgőfürdő: folyamatosan működő pezsgőfürdővel rendelkező nyaralóházak esetén a medencét az odautazás előtt töltik fel vízzel. Amennyiben Önök már az odautazás előtt biztosan tudják, hogy nem fogják a pezsgőfürdőt használni, kérjük ezt az energiatakarékosság érdekében előre jelezzék a szervizirodának.

7. Televízió, szatellit-berendezés/parabolaantenna, internet

Azokban a nyaralóházakban, ahol csak egy TV szatelit / parabola antenna nélkül áll rendelkezésre, kizárólag helyi adókat lehet fogni. Szatelit / parabola antenna esetén legtöbbször német nyelvű adók vannak beállítva, de Olaszországban leginkább helyi, Magyarországon pedig nemzetközi adókat is lehet nézni. Az adás minősége területenként változó. Finombeállítás vagy változtatás csak térítés ellenében a háztulajdonos beleegyezésével lehetséges. Felhívjuk figyelmét, ha a házleírásban több TV szerepel, nem azt jelenti, hogy egyidejűleg különböző programok zavartalanul nézhetőek Sok esetben a többi készüléken ugyanazt az adót lehet fogni vagy DVD lejátszó vagy játékkonzol van csatlakoztatva.

Ha a nyaralóháznál internet van feltüntetve, a csatlakozást jelenti. Esetleges költségek a helyszínen fizetendők.

8. Ingatlan/megközelítés

A nyaralóház területe sok esetben természetes terület, ezért a megadott telek egésze nem mindig használható. Ez lehet erdő, mező-és homokos terület, magas fűvel benőtt rét, ahol a természet érintetlen maradt. De lehetséges, hogy a tulajdonos veteményest művel, ezért nem használható az egész terület. Kérjük vegyék figyelembe, hogy az újonnan épült nyaralóházaknál a telek valószínűleg még nem azonnal füvesített, parkosított stb. és a bejárati út még nincs teljesen kész.

A nyaralóházhoz vezető út ritkán aszfaltos és sokszor sportautóval vagy leültetett autóval nem lehet használni. Néhány helyen az útviszonyokat nem lehet a megszokottal összehasonlítani.

Kérjük vegyék figyelembe, nem mindig lehet közvetlen a nyaralóházat megközelíteni. Előfordulhat, hogy csak távolabb lehet parkolni. Az a nyaralóház, ami hátsó épületként van megjelölve, sokszor ugyanazon a telken található mint más házak, ezáltal közvetlen szomszédja lehet.

Amennyiben a leírásban szerepel, hogy a terület bekerített, nem azt jelenti, hogy kerítéssel körbe van véve és az állatok szabadon kötél nélkül lehetnek.

Ha télen autóval Norvégiába utaznak legyen téli gumi a kereken és hólánc ugyancsak a csomagtartóban. Hegyvidéken számolni kell rossz időjárás esetén útlezárással vagy a haladás csak kolóniában lehetséges. Sok hó esetén a hó eltakarítás késlelteti helyben az érkezést / elutazást.

9. Távolsági adatok

Minden távolsági adat, becsült légvonalban megadott távolság a telektől a következő tengerpartig ( tenger, fjord, folyó, tó) és kizárólag tájékoztató jellegű. Ez nem mindig a következő strand vagy fürdési lehetőség. A bevásárlási lehetőségnél megadott távolság a következő boltra vagy bevásárló központra vonatkozik.

Kérjük vegyék figyelembe, hogy egyes üzletek csak a főszezonban tartanak nyitva, ezáltal a távolság szezonon kívül eső időszakban hosszabb lehet. NOVASOL egyes üzletek vagy éttermek zárva tartásáért nem vonható felelősségre. Kérjük vegyék figyelembe, ha a távolság a legközelebbi sífelvonóig van megadva, annak használata / előkészülete évszaktól és időjárástól függő.

10. Kaució

Amennyiben a leírásban, illetve a bérleti dokumentumokban másképp nem szerepel, az érkezéskor kaució kerül felszámolásra, melynek mértéke a nyaralóház fajtájától és méretétol függ, valamint az a bérleti dokumentumokban is feltüntetésre kerül. A kaució az adott ország fizeto eszköze szerint készpénzben fizetendo. A kaució visszafizetése rendszerint távozáskor történik. Egyes esetben az összeg mégis utólag van átutalva bankszámlájára, ezért kérjük hozza magával IBAN számát és BIC kódját. A visszafizetéssel esetlegesen felmerülő költségek a kaucióból kerülnek levonásra. A kaució 8 órai elutazás elott átutalással kerül kifizetésre.

A lila villám-szimbólummal jelölt nyaralóházak esetén az áramfogyasztást az ár tartalmazza ,(piros villám-szimbólum esetén az utazási időszaktól függ(május 30-augusztus 29.), azonban a fűtési költségeket nem. A fűtőolaj, víz, gáz, áram stb. fogyasztási költségei az elutazáskor a kaucióból kerülnek levonásra. Az esetleges károk, illetve a hiányos takarítás költségei szintén a kaucióból kerülnek levonásra. Amennyiben az említett költségek meghaladják a kaució összegét, azok további elszámolási díjként kerülnek kiszámlázásra a bérlő részére. Kérjük vegyék figyelembe, hogy fiatal csoportoknál a kötelezõ kaució mértéke 475,- EUR/fõ összegig is megemelhetõ, tekintettel a nyaralóházban megengedett maximális létszámra, függetlenül attól, hogy ténylegesen milyen létszámú foglalásról van szó. Karácsony és Szilveszter idején ez az összeg 100,-EUR/fõ. Fiatal csoport alatt legalább 6 fõt értünk, akik ténylegesen 21 év alattiak. Ebben az esetben a végtakarításért, mint kötelezõ szolgáltatásért extra felár is felszámolható. A háztulajdonosok, illetve azok képviseletei hajó és motorbérlésre is kérhetnek kauciót.

11. Változó jellegű fogyasztási költségek/fűtés

Abban az esetben, ha az ár nem tartalmazza a fűtési költségeket, az az elutazás előtt közvetlenül a háztulajdonos, illetve annak képviselője által kerül beszedésre. Norvégiában és Svédországban a bérleti díj nem mindig tartalmazza az áramköltséget, ezt a leírásban az áramszimbólum jelzi. Ha a bérleti díj az áramot nem tartalmazza, az elszámolás a tulajdonosnál vagy annak képviseleténél történik. Ha az áramfogyasztás nagyobb volt a megengedettnél, azt a tulajdonos felszámolhatja. Az egyéb költségeket, mint a hajóbérlés, hajómotorhoz szükséges benzin, ágyneműbérlés, tűzifa stb. a háztulajdonos vagy annak képviselőjénél kell fizetni. Hiányzó vagy kevesebb fizetés esetén 300.- NOK adminisztrációs díj kerül kiszámlázásra. A bérlő a bérleti idő teljes időtartama alatt köteles az energiafogyasztási díjat fizetni, még akkor is, ha a bérlő a teljes bérleti szerződés időtartama alatt nem használta az üdülőházat.

12. Takarítás

Magától érthetődő, hogy a nyaralóház a következő vendég részére tisztán és eredeti állapotában kerüljön átadásra. A nyaralóházat reggel 10 óráig el kell hagyniuk a vendégeknek a távozás napján. Abban az esetben ha a nyaralóház nem lett kitakarítva megfelelően, ezután a vendégnek fizetnie kell extra takarításért, vagy egy újraszámolt extra költséget kell fiztnie. Kérjük vegye figyelembe, hogy a takarító eszközök többnyire nem alap tartozékai és kellékei a nyaralóházaknak.
Amennyiben szerepel a házleírásnál a végtakarítás, ágynemű vagy ágynem/törölköző, ezt a bérleti díj tartalmazza, ellenkező esetben felszámításra kerül. Amennyiben rendelt takarítást, vagy ha a takarítás kötelezően beletartozik az árba, ez esetben is tisztán kell elhagynia a nyaralóházat, illetve a bútorokat az eredeti pozíciójukba kell visszaállítani, a konyhát ki kell takarítania, a mosógépet ki kell ürítenie, a szennyest el kell mosnia, a hűtőt és sütőt ki kell tisztítania és az össszes hulladékot el kell távolítani a nyaralóból.
A háztulajdonos, vagy a meghatalmazott, amennyiben a lakók bekategorizálhatóak fiatal csoportnak, igényelhet kötelező takarítást. Továbbá a tulajdonos vagy a meghatalmazott igényelhet kötelező takarítást 14 nap után és ezután hetente, amennyiben a foglalási idő meghaladja a 21 napot

13. Háziállatok

Egyes háztulajdonosok nem szeretnék, ha a vendégek háziállatot is magukkal hoznának. Ez az adott nyaraló leírásánál is feltüntetésre kerül. Ettől függetlenül a NOVASOL nem tudja garantálni, hogy az adott házban soha korábban nem is tartottak háziállatot. Nyomatékosan kérjük azonban a vendégeket, hogy tartsák tiszteletben ezt a tilalmat. Amennyiben a NOVASOL bebizonyosodik, hogy a tilalom megszegésre került, meg kell kérnünk a vendégeket, hogy minél előbb távolítsák el a háziállatot.

Ha a leírásánál a kutya-szimbólum fel van tüntetve, a vendég hozhat magával háziállatot. Kérjük a foglaláskor adja meg, ha háziállatot szeretne magával hozni, valamint gondoskodjon a szükséges oltásokról és igazolásokról (kérjük érdeklődjön állatorvosánál).

Kérjük vegye figyelembe, hogy alapesetben két háziállat engedélyezett, további esetén a háztulajdonos nyomatékos beleegyezése szükséges.

Lovas nyaralás

A NOVASOL semminemű felelősséget nem tud vállalni a nyaralóházhoz/-tól történő szállítás során, illetve a berendezésben vagy az épületeken keletkező esetleges károkért. Azt tanácsoljuk, hogy utazás előtt kössön kötelező felelősségbiztosítást.

14. Füstmentes nyaralóházak

A dohányzás tilos a nyaralóban, ha másképp nincs feltüntetve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy soha nem volt dohányzás a nyaralóban.

15. Katalógusinformáció

Az érvényben lévő foglalási szabályok értelmében mind a katalógusból mind az interneten történő foglalás esetén ezen információk szolgálnak a foglalás alapjául.

16. Rovarok/rágcsálók/allergia

Kérjük vegye figyelembe, hogy azokban a nyaralóházakban, amelyekben nem megengedettek a háziállatok, allergiaforrások (pl. házi poratka) mégis előfordulhatnak. Szabad természeti környezetben található házak esetén rovarok megjelenésével is számolni kell. Ez ugyancsak vonatkozik az ezüsthalakra (Silberfische), hangyákra, méhekre, poloskákra, pinceászkákra és nyestekre. Pókhálók már kis idő után és alapos takarítás ellenére is keletkezhetnek. A NOVASOL ezért nem vonható felelősségre. A rágcsálók alkalmankénti előfordulása nem mindig kerülhető el. Jelentősebb problémák esetén kérjük tájékoztassa a háztulajdonost, illetve annak képviselőjét, vagy a kapcsolattartó irodát, hogy minél előbb intézkedhessünk.

Az allergiáról általában: a NOVASOL-t semminemű felelősség nem terheli az egyes nyaralókban a bérlőknél fellépő allergiás reakciókért.

17. Építkezések/zajforrások

A NOVASOL nincs befolyással az adott területen folyó építkezésekre, így a nyaralóház közelében előfordulhatnak építkezésekből és felújítási munkálatokból adódó zajok. Kérjük vegye figyelembe, hogy a célországban lakók az Ön nyaralása alatt továbbra is mindennapos életüket élik. Repülőterekről származó zajforrások is előfordulhatnak

18. Problémák/reklamációk

Amennyiben érkezésekor hiányosságot észlel a nyaralóházban, illetve annak berendezésében, azt az észlelés utáni 72 órán belül a helyszínen jeleznie kell a háztulajdonosnak vagy annak képviselőjének. A tisztasággal kapcsolatos kifogásait azonban azonnal kell jelezni. A hiányosságokkal kapcsolatos kifogásait ne e-mailen küldje el, hanem telefonon vagy személyesen jelezze a háztulajdonosnak, illetve annak képviselőjének. Ha megfelelő határidőn belül nem oldódik meg a probléma, akkor értesítse a felelős szervizirodát, illetve hívja a +45 97 97 57 57-es forróvonalat, hogy újabb segítséget kérhessen. A bérleti díj esetleges csökkentése csak abban az esetben lehetséges, ha jogorvoslati kérelemmel fordulnak hozzánk és a segítség nem, vagy nem megfelelő időn belül következett be.

Amennyiben a segítségnyújtás csak aránytalanul nagy ráfordítás keretében valósulhat meg, a probléma megoldása saját megítélésünk szerint egy másik nyaralóház rendelkezésre bocsátásának formájában is megvalósulhat.

A bérlő köteles a NOVASOL-os munkatárs nevét feljegyezni. A továbbiakban a bérlő köteles mindent megtenni az egyéb károk, hiányosságok, illetve közvetett károk elkerülése, valamint a háztulajdonost, illetve a NOVASOL-t érintő esetleges pénzügyi veszteségek/károk lehetőség szerinti minimalizálásának érdekében.

Reklamáció esetén a bérlő köteles a probléma megoldása/kárelhárítás céljából megfelelő haladékot biztosítani a NOVASOL részére. A NOVASOL tudta nélküli korábbi elutazás kizárólag a bérlő saját költségére és felelősségére történhet. Ez azt a kockázatot vonja maga után, hogy a bérleti viszony nem kerül megszüntetésre és/vagy nem áll tovább fenn a visszatérítés lehetősége. Ezt az eshetőséget az teszi indokolttá, hogy a bérlő az elutazással a segítségnyújtást, kárelhárítást, illetve egy másik nyaralóházba történő esetleges áthelyezést nem tette lehetővé.

Amennyiben a bérlő értelmezése szerint a reklamációja nem megfelelően lett kezelve és megoldva, a bérlőnek legkésőbb a bérleti időszak utáni 14 napon belül további feldolgozás céljából írásos reklamációt kell eljuttatnia a NOVASOL-hoz a bérleti igazolással/foglalási szám feltüntetésével a következő címre: NOVASOL AS, Virumgårdsvej 27, DK-2830 Virum, Dánia címen, vagy e-mailen a kundeservice@NOVASOL.dk címre.

Olyan jellegű reklamációkat, amelyek más bérlők esetlegesen jobb, a katalógusban feltüntetettektől eltérő nyaralóházaira vonatkoznak, a NOVASOL nem tud elismerni.

Egy esetleges visszatérítés csak a közvetlen gazdasági károkat foglalja magába. A közvetett gazdasági károkért, illetve a nem gazdasági jellegű (eszmei) károkért sem a NOVASOL, sem a háztulajdonos nem vonható felelősségre.

19. Tippek és további információk

Áram- és vízellátás

Különösen forró nyarakon, illetve nagyon száraz időszakokban a víz- és áramellátással kapcsolatos problémák adódhatnak. Ilyen esetekre a NOVASOL-nak nincs ráhatása, ezért kérjük vegye fel a kapcsolatot a háztulajdonossal, illetve annak képviselőjével. Egyes területeken a termőföld miatt a víz barnára színeződhet, ez azonban ártalmatlan. Sok nyaralóháznál a vízellátás saját kútról történik.

Biztosítás és útlevél

Kérjük ne felejtse otthon vezetői engedélyét és gépkocsija papírjait. Kérem, hogy hozza magával minden érkezõ vendég személyi okmányainak másolatát.

Csónak/horgászás

Hogy a törvény szerint előírt horgászengedélyét használhassa, otthonról kell azt magával hoznia. További információt kaphat az adott turisztikai irodákban. Norvégiában a horgászengedély az ottani utazási irodában, postákon, üzletekben és néha a tulajdonostól is kapható. Augusztusban előfordulhat horgászási tilalom, ilyen esetben a NOVASOL megtérítésre nem kötelezhető. Ha egy csónak a nyaraló felszereltségéhez tartozik, május és szeptember között használható. ( időjárástól függően ) Sok csónakhoz nem tartozik evező, de motor igen. Kérjük vegyék figyelembe, hogy az előírt mentőmellények nem tartoznak a felszereltséghez, amit sokszor a tulajdonostól vagy a legközelebbi tűzoltóságtól lehet bérelni. A csónak saját felelősségre használható.

Figyelem!- 2010. május 1-től a 25 lábnál vagy 25 lóerőnél nagyobb hajó csak érvényes hajóvezetői engedéllyel vezethető. Ez azokra a személyekre vonatkozik , akik 1980 január 1. után születtek, de azoknak a személyeknek is ajánlott, akik előtte születtek.

Horgászat Norvégiában

Norvégiában a külföldi horgászok csak a kézben tartott horgászbottal, mint pl.: horgászbot, horgászzsineg és villantó, lehet horgászni. Halászhálóval való halászat, homárkiválasztás, hosszúzsinór vagy varsa megtiltott, akkor is, ha azt Norvégiában szerezték vagy bérelték. Élő csalétek Norvégiába nem vihető be., tiltott. Horgászbot bevitele csak akkor engedélyezett, ha az új és Norvégián kívüli vizeken még nem használták vagy előírás szerint alaposan megtisztított. Tiltott a haltenyészetet jelző boják 100 m-es körzetében a horgászás. Figyelmen kívül hagyása esetén magas bírság róható ki a csónak bérlője, illetve a tulajdonosa számára. A tulajdonos ezért nem engedélyezi a hozott motor használatát. Norvégiából továbbra is személyenként 15 kg halfilé kivitele engedélyezett. Néhány háztulajdonos különböző méretű motort és hajót ad bérbe. Ebben az esetben a leírásban szereplő ár a minimumár. Ha a leírásban hajóbérlés szerepel, akkor a tulajdonos nem ad bérbe hajót , de 5 km-es körzetben ez lehetséges. Azok a hajók, amelyeknek a hossza meghaladja a 25 lábat vagy 25 lóerőnél nagyobb motorral rendelkeznek, hajózási engedéllyel vezethetők. Ez azokra a személyekre vonatkozik, akik 1980 január 1. után születtek, de mindenki számára ajánlott.

Központi fûtés

A központi fűtés azt jelenti, hogy az épület saját fűtési berendezéssel van ellátva, pl. egy kazánnal, amely szénnel vagy fával fűthető be.

Játékszerek

Játékszerek alatt hintát, homokozót, libikókát, játékházat, csúszdát, vagy ezek kombinációját értjük. Használatuk saját felelősségre történik.

Grillfelszerelés

Számos nyaralóházhoz grillfelszerelés is tartozik. Egyes esetekben ez csak tisztítás után használható, ha az pl. sokáig nem volt használva. Ez azonban nem mentesít azon kötelesség alól, hogy elutazáskor megtisztítsák a grillfelszerelést.

Szauna

Kérjük ne öntsék fel a szauna-kályhát, mert az jelentős károkhoz, illetve áramkimaradáshoz vezethet.

Szolárium

A szolárium rendszerint az ágy felett van felszerelve. A 18 év alattiaknak a szolárium használatát nem ajánljuk.

GPS- Útleírásban szereplő koordináták

Az útleírásban szereplő GPS- koordináták nem mindig vezetnek a nyaralóházhoz, ezért itt fenntartjuk a hiba lehetőségét. A GPS-koordináták a lehető legjobb célt adják meg , ami lehet a következő utca, kereszteződés, vagy más hasonló. Ha a kulcsátadás nem a nyaralóháznál történik, kérjük GPS-koordinátának a kulcsátadás helyét adják meg. Ezért kérjük még utazás előtt ellenőrizzék le a GPS-koordinátákat, hogy azok a nyaralóház címével azonosak-e.

Útiköltség és komp

Norvégiában egyes utak, hidak vagy alagutak díjkötelesek. Kb. 10-50.-NOK. Néhány szakaszon, különösen az ország nyugati felében egyes utak és alagutak díja a 160.-NOK is elérheti. Útdíj fizetőhelyeknél a pénzváltás nem lehetséges, ezért ügyeljünk, hogy legyen nálunk elegendő norvég aprópénz. Kérjük olvassák el a nyaralóházhoz vezető útleírást, hogy kell-e kompot igénybe venni. Ár: 50-250.-NOK.

További információ: www.ruteinfo.no vagy www.tinde.no

Utak és útviszonyok

Aktuális svéd és norvég út –és közlekedési információ:

Norvégia: www.vegvesen.no vagy Tel.: +47 815 48 991

Svédország: www.vv.se vagy Tel.: +46 243 750 00

Kandallóba való tűzifa

A tűzifát nem tartalmazza az ár, de legtöbbször kis és nagyobb szupermarketekben vagy benzinkutaknál beszerezhető. A háznál vagy a telken található tűzifa a háztulajdonos tulajdona, az ő engedélye nélkül nem használható. Tekintsünk el egészségügyi okokból a strandon vagy az erdőben gyűjtött fa használatától.