Fesztiválok Magyarországon

Busójárás - Mohács

2018 - 02.08 - 02.13.

Ez a fesztivál a karneváli időhöz tartozik, mint a karnevál Riohoz vagy Velencéhez, hozzánk, a Busójárás.

A maszkok a Busójárás - mohácsi népi hagyományok kellékeiEz a hagyomány egy legendához fűződik.. A törökuralom alatt Mohács lakói a mohácsi sziget mocsaraiba menekültek. Egyik éjszaka a lakósok ijesztő maszkokba öltöztek és saját készítésű zajt keltő eszközökkel csónakokkal átkeltek a a Dunán, és kiűzték a törököket Mohácsról.

A maszkolás alapja ez a legenda és az ősi hagyomány.

Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

2018 - 03.30 - 04.22.

A március 30. és április 22. között megrendezésre kerülő 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál változatos összművészeti műsorral várja az érdeklődőket. A színes kínálat része komolyzene, opera, jazz és könnyűzene, világzene, tánc, újcirkusz, színház és képzőművészeti program is. A fesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel,mint a Pl. A Birminghami Szimfonikus Zenekar és az osztrák zongoraművész, Rudolf Buchbinder, Fima Bronfman (zongora) és a Bécsi Filharmonikusok, Natalie Dessay (ének), Philippe Cassard (zongora)

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár - Budapest

2018 - 04.13 - 04.15.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál - a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

Balatonkör– Kerékpártúra - Zamárdi

2018 - 04.28 - 04.30

A teljes távolság 282 km, de a szervezők minden korosztályra gondoltak a szakaszok felállítása során, így nagykörön kívül 4 szakasz (206 km-es Balatonkör, 76 km-es Kiskör, 25 km-es családi kör és a legkisebbeknek az 5 km-es Balatoni köröcske), valamint 2018-ban lesz először egy 32 km-es bónuszkör túra.

A kerékpártúra célja kezdettől az egészséges életmód és a természet védelem népszerűsítse.. A szervezők kerkékpáros és autós kísérettel, szükség esetén szervizzel- és felfrissítő állomásokkal támogatják a résztvevőket.

www.balatonkor.hu

Győri Öt Templom Fesztivál:

2018 május

Az Öt Templom Fesztivál is felkerült Európa legjobb kulturális rendezvényeinek huszonhatos listájára, melyet minden évben az EFFE ( Európai Fesztiválok Szövetsége) választ ki.

Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül az európai kuriózum, Győr-Újváros egy utcájának öt temploma szolgál, ahol a néhány napban különleges koncertek, színházi előadások, zeneiskolai növendékhangversenyek, kiállítások, városnéző séták sorával várják az érdeklődőket a felekezetek.

A programok a templomterekhez igazodjanak, s minden évben cél, hogy olyan kuriózumok is kerüljenek a műsorba, amik itt mutatkoznak be, vagy amikkel máshol nem találkozhat a közönség.

Ultrabalaton

2018 - 05.11 - 05.13.

Az NN Ultrabalaton Magyarország egyik legnépszerűbb sporteseménye, 2018-ban kerül a 12. Alkalommal kerül megrendezésre. Közép-Európa leghosszabb futó versenyén a résztvevők egyénileg, váltóversenyben, futva vagy kerékpáron teljesíthetik a távot. A szakasz 220 km hosszú és 32 órán belül kell teljesíteni.

Az NN Ultrabalaton mára önálló fogalommá vált. Megterhelő kihívás, amely egyben óriási buli, hatalmas közösségi élmény. „Futófieszta” és zarándoklat, amelyen – ha a saját mércéjével is – mindenki megmérettetik.

www.ultrabalaton.hu

Tour de Hongrie

2018 - 06.26 - 07.01.

A Tour de Hongrie egy profi kerékpárverseny Magyarországon, először 1925-ben került megrendezésre. A Tour de Hongrie jelenleg az UCI Europe Tour része. A verseny útvonala hamarosan elérhető lesz a tour de hongrie honlapján.

www.tourdehongrie.hu

Volt Festival Sopron

2018 - 06.27 - 06.30.

A VOLT Fesztivál 2018-ben 26. alkalommal nyitja meg kapuit. Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amit évente Sopronban rendeznek 1993 óta. A rendezvényre a zenei kínálat sokszínűsége jellemző, a különböző helyszíneken a rock, az elektronikus zenei, a világzenei és a jazz koncertek mellett számos más műfaj képviselői is fellépnek.

http://volt.hu

Levendula Express

Élményvonat Balatonfüredre és nosztalgiabusz a tihanyi levendulafesztiválra:

2018.06.23.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Levendula Hetek keretében ismét megrendezi a nagy sikerű Tihanyi Levendula Fesztivált. A rendezvény alkalmából Nohab vontatású különvonat közlekedik a Balaton északi partján. Az Élményvonat a magyar tenger északi partjának legnépszerűbb turista-központjaiba gördíti el utasait. A vonatban közösségi programok, bár- és étkezőkocsik szolgálják utasainkat. A vonatot az északi-parti vasútvonal „királya” a Nohab diesel mozdony vontatja.

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon. Népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház várja az érdeklődőket, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is

Kézműves sörfesztivál - Vonyarcvashegy

2018 - 06.29 - 07.01.

Kóstolja végig a magyar kézműves söripar remekeit péntektől vasárnapig Vonyarcvashegyen, a Balaton északi partján! Hűsítő sörök, finom ételek és változatos esti programok a strandtól alig 100 méterre!

Balaton Sound Zamárdi

2018 - 07.04 - 07-08.

Tizenötödik alkalommal hívja a zamárdi szabadstrandra híveit Magyarország legnépszerűbb prémiumeseménye. Európa legmenőbb vízparti buliján majd’ 20 helyszínen, több mint 300 fellépő fordul meg az 5 nap alatt, köztük mintegy 100 nemzetközi sztár.

http://balatonsound.com/

Művészetek völgye - Kapolcs

2018 - 07.20 - 07.29.

Ezt a mesés völgyet nem messze a tótól, egy magyar zeneszerző hozta létre a nyolcvanas években, aki azonnal meglátta a fantáziát kis falvakban. Összesen öt település volt (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, OCS), de ma számuk háromra csökkent, és a központ Kapolcs lett. Ez a legnagyobb művészeti fesztivál Magyarországon. Több mint 52 helyszín, 1500 fellépő és közel 1000 program várja azokat, akik 10 napból akár 1napot is eltöltenének. Itt megtalálja a megfelelő szórakozást minden korosztály számára.

http://www.muveszetekvolgye.hu/en

Kékzászló Vitorlásverseny - Balatonfüred

2018 - 07.26 - 07.28.

A Kékszalag maga a balatoni vitorlázás. Egyesíti annak legnemesebb hagyományait, és versenylehetőséget nyújt a legmodernebb technológiával felszerelt hajóknak. Résztvevői egyszerre küzdenek meg az ellenfelekkel és az elemek kihívásaival, két napon át egyszerre teszi próbára a vitorlázni tudást, a kitartást és az akaraterőt. A Kékszalag a Balaton és a vitorlázás legkiemelkedőbb ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye.

A Kékszalag versenyének távja légvonalban mintegy 160 kilométer. Persze a vitorlások nem egyenes vonalban teszik meg a távot: úgy navigálnak, hogy a lehető legrövidebb idő alatt célba érjenek.

Forma 1 - Hungaroring - Mogyoród

2018 - 07.27- 07.29.

A Formula 1 a világ legnépszerűbb, legnagyobb szabású és legprofibb gyorsasági autós sorozata, amelyet tízmilliók követnek hétről hétre a televízióban, sztárjainak népszerűsége a legnagyobb popsztárokéval vetekszik. És ez a sorozat immár harminckét éve folyamatosan visszatér a Hungaroringre – ezzel a pályánk a harmadik azon versenyek sorában (a legendás Monte-Carlo és Monza után), amelyek megszakítás nélkül rendeznek futamot a világbajnok sorozatban, s ez igazán nagy dicsőség.

www.hungaroring.hu

Ozora Fesztivál

2018 - 07.30 - 08.05.

Az Ozora a béke és a szeretet fesztiválja, ide nem vadulni jönnek az emberek, hanem táncolni és jól érezni magukat. A közösség és a megnyugvás völgye az Ozora, ahogy a fesztivál üdvözlő táblája is írja, egy talpalatnyi Földi Paradicsom. A psytrance, goa, chill és ambient műfajok legjelesebb képviselői és azok világ minden tájáról ide zarándokolt rajongói együtt keltik életre az OZORA Festivalt.

Palóznaki Jazz Picknick:

2018 - 02.08 - 04.08.

Nyáron Palóznak - a kis falu mindössze 10 percnyi autóútra Balatonfüredtől – lesz a Balaton jazz fővárosa. A jazzpiknik évek óta világszínvonalú programokat kínál: 3 nap, 4 helyszín, 20 koncert, regionális bor, csillagos ég, felejthetetlen szórakozás! A Paloznaki szőlőhegyen egy valódi piknik hangulatra számíthatnak a látogatók.

A legjobb hazai és nemzetközi szereplők mellett a minőségi vendéglátás és a helyi termelők is fontos szerepet kapnak.Az elmúlt években olyan nemzetközi sztárok léptek színpadra, mint Candy Dulfer, Jazzanova, Al McKey, Earth Wind és Fire Experience, Icognito, St. Germain, Dephazz, Mezzoforte.

Samsara Fesztival

2018 - 08.06 - 08.12.

Pozitív energiák, pszichedelikus rezdülések, béke, egészség és együttlét hömpölyög be július elején, egyedi fesztivál-formában Siófok, egészen pontosan a Töreki városrész mellé a jóga, a psytrance és a természet összefonódásából született Samsara Fesztiválon. A fesztiválon mindent megtalálsz, ami akár csak egy kicsit is jóga, illetve ahhoz kapcsolódó dolog, mint például a gyógyítás alternatív vagy éppen ősi módszerei, meditatív, chill-out, downtempo és psytrance zenék, filozófia, rövid filmek és animációk, gimnasztika, tánc. A Samsara Fesztivál a jóga, zene, a tánc és a természet szerelmeseinek pszichedelikus összejövetele.

Sziget Fesztival Budapest

2018 - 08.08 - 08.15.

Európa egyik legnagyobb, évente megrendezett, egyhetes, szabadtéri, zenei fesztiválja, sok száz programmal, az észak-budapesti Óbudai Hajógyári-szigeten. 2018-ban augusztus 8. és 15. között rendezik meg a Sziget fesztivált.

https://szigetfestival.com/en/

Debreceni Virágkarnevál

2018 - 08.12 - 08.21.

Hazánk egyik leghíresebb fesztiválja, a Debreceni Virágkarnevál. Augusztus 12-től tizenkét napon keresztül több mint 50 program szórakoztatja a közönséget. 1966 óta, augusztus 20-án majdnem minden évben megrendezésre került a Debreceni Virágkarnevál, az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének tiszteletére. A nemzetközi hírű eseményen látványos virágkompozíciók vonulnak fel a városban, magyar és külföldi művészeti együttesek, majorette csoportok, zászlóforgatók, fúvószenekarok zenés kíséretében. A belváros mellett a Nagyerdei Stadion és a Békás-tó a Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal is a karneváli programok állandó helyszínei közé tartozik.

 

Summerfest - Nemzetközi Folklórfesztivál - Százhalombatta

2018 - 08.12 - 08.22.

A Százhalombatta Summerfest egyike volt az európai fesztiváloknak, melyet először az EFFE Europe Fesztivál Szövetsége is kitüntetett. Népzenei koncertek, gyermekek és családi programok, népszínház, éjszakai fesztiválok, népi pub.

Kézműves fesztivál - Handwerkfeste in Buda

2018 - 08.17 - 08.20.

Minden év augusztusában rendezik az ország legnagyobb nemzetközi kézműves fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban.

A Mesterségek Ünnepe egyedülállóan sokszínű, nemzetközi fesztivál, ami az Európai Fesztivál Szövetségtől idén megkapta a Minősített Európai Fesztivál címet, így bekerült a kontinens legjobb fesztiváljai közé.

A rendezvény főszereplői a magyar kézműves mesterek, akik sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást és értéket hordozó kézműves szakmák éltetői és továbbadói. A több, mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is

A Mesterségek Ünnepén a legkiválóbb hagyományőrző népművészek tárgyalkotó tevékenységét nyitott- és látványműhelyekben tekintheti meg az ide látogató közönség, a mesterség-bemutatókon megismerhetik, és ki is próbálhatják a hagyományos népi kézművességet az érdeklődők.

B My Lake Festival

2018 - 08.22 - 08.26.

Ötödik alakalommal kerül megrendezésre B my Lake Fesztivál, Közép-Európa egyiklegnébszerűbb szabadtéri underground elektronikus zenei fesztiválja. A B my Lake közvetlenül a vízparton,káprázatos balatoni panorámával rendelkező Zamárdiban várja az érdeklődőket, minden eddiginél erősebb programmal.

http://bmylake.hu/2017/en/

Savaria Festival - Szombathely

2018 - 08.23 - 08.26.

Az Avaria-Szombathely az egyetlen római kor által állandóan lakott település a Kárpát-medencében, így Magyarország legrégebbi városa.

Erre a történelmi eseményre épül Szombathely legnagyobb és leglátogatottabb karneválja, a Savaria Történelmi Karnevál,amelynek története évtizedekre nyúlik vissza.

A program globális, népi és popzenei koncerteket, gyerekprogramokat, színházi előadásokat, művészi és akrobata produkciókat és gasztronómiai rendezvényeket tartalmaz. Az esemény egy igazi családi program. A karnevál fénypontja minden pénteken és szombat este tartott, fáklyás - és jelmezfelvonulás, ahol közel 1000 ember vonul fel korhű jelmezekben. A történelmi tematikus park hazai és nemzetközi hagyományokat mutat be A Bor utca a Savaria Karnevál egyik legnépszerűbb helyszíne, ahol a látogatók megkóstolhatják az ország leghíresebb borvidékeinek borait.

Hungaroring Classic - Mogyoród

2018 - 09.28 - 09.30.

2017-ben első alkalommal kerül Magyarországon megrendezésre a Hungaroring Classic, mely a maga nemében egyedülálló, közép-Európa legnagyobb KLASSZIKUS AUTÓ fesztiválja.

A 3 napos versenyen a különböző klasszikus kategóriák képviselői állnak rajthoz a Hungaroringen és mérik össze tudásukat. Emellett pedig kimeríthetetlen kulturális értéket képviselő fantasztikus autógyűjtemény várható Európa minden szegletéből: Ford, Jaguar, Alpine, Citroën, TVR, Triumph, Peugeot, Volkswagen, MG, Datsun, Aston Martin, BMW, Lotus, Ferrari, Morgan és sokan mások. A 3 napos rendezvény kikapcsolódást nyújt a minden családtagnak sokszínű családi programmal, korhű ruhákban és hangulatban.

www.hungaroring.hu

Gardafestival - Tihany

2018 - 11.02 - 11.04

A Gardalia Fesztivál a Balaton-felvidék egyik leglátogatottabb és legfontosabb eseménye Tihanyban az őszi szezonban. Tihany egyik látnivalója a Garda, a látott hal, a település címere is egyben. Évszázadokon keresztül az ősz a szüreti és a Garda-halászat ideje a Balaton-felvidéken. A gardák ilyenkor milliószám gyűlnek össze a mély vízben, hogy átteleljenekA fesztivál célja a halászok története, a hagyományok és a gasztronómia bemutatása.

A halászatot a résztvevők a Tihany Rév hajóin kísérhetik végig.

A legnépszerűbb program a halaszle - és a halfőző verseny. A fesztivál ideje alatt számos kulturális program és népművészeti vásár várja a látogatókat.