search

Nyaralóház Biogradban

Nyaralóház Biogradban a napos Dalmáciában

Dalmácia északi részén található Biograd Zadaratól 30 km-re délre, Zadar megyében. A kis félsziget festői városát "fehér tengerpartnak” nevezik, és ideális nyaralása eltöltéséhez. Biograd 5 ezer lakosával az egyik legkedveltebb régió az Adriai-tenger partján. A város népszerű strandokkal és csendes öblökkel rendelkezik, a kikötőből hajók indulnak a tengeri kirándulásokhoz és az izgalmas vitorlás utakhoz.

A legenda szerint a Biograd körüli hibátlan tájat Isten hozta létre: a Világ teremtésének utolsó napján az alkotó egy maréknyi megmaradt csillagot, gyöngyöt és követ látott. Örülve a csodálatos tengernek, amelyet Európa e része kapott, eldobta az Adriai-tenger közepén, és egyedülálló tájat hozott létre: a híres Kornati-szigeteket, mint egy gyöngy a húron, ők alkotják a legnagyobb és talán a legszebb szigetcsoportot Horvátországban. A több mint 150 sziget a Konarti Nemzeti Parkhoz tartozik.

Nyaralóház Dalmáciában

Látnivalók

Biograd története a rómaiakkal kezdődött, emlékeztetőül megmaradtak a korai keresztény egyház romjai és a vízvezeték maradványai. Olvassa el a város történelmét, amelyet a 10. században alapítottak, mint a horvát királyok székhelye és koronázási helye. Később a város püspökség is volt, és kolostorot alapítottak. A Sv. Ivana az óváros közelében látható. A kolostorot, mint a régi település magját, a velenceiek 1125-ben elpusztították.

Később a lakosok maguk pusztították el városukat, hogy ez ne kerüljön a törökök kezébe. 1409 és 1797 között Biograd Velencéhez tartozott, amelynek során sok újjáépítésre került sor. A Sv. Stošija a 17. századból származik, gyönyörű barokk oltárokat tartalmaz. Szűk kanyargós utakon juthat el ide. A templom térről  gyönyörű kilátás nyílik Biogradra. Több templom is található Biograd más részein. A helytörténeti múzeum és a bejáratnál található nagy horgony mutatja az ókori és a régi horvát idők leleteit. Érdemes meglátogatni ezeket Horvátországban töltött nyaralása alatt.

Biograd környéki kikapcsolódás

A város délkeleti részén a fenyőkkel szegélyezett, jól felszerelt Dražica strand, valamint a homokos, családbarát Soline-öböl található. A strandok a sétány mentén haladnak, ahol éttermek, kisvendéglők gondoskodnak az ízlelőbimbók kényeztetéséről. Este pedig sétálhatunk a kivilágított tengerparti sétányon.
 
Míg az aktív kikapcsolódást kedvelői vízparti sportokat űznek a tengerparton, addig változatos szabadidős tevékenységek és szórakoztató programok várják a úszókat.

A finoman lejtős Dražica strandon a csúszda további szórakozást kínál. Crvena Luka csodálatos homokos strandja a központtól három kilométerre keletre fekszik. Autóval az országúton vagy hajóval érhető el, de a tenger mentén tett séta is megéri a fáradtságot, mert a festői öböl kompenzál minden erőfeszítést. A partot magas fenyőfák borítják, mely árnyékot biztosít a túra ideje alatt.

Bošana kavicsos strand a kikötőtől nyugatra található, és tíz perces sétával könnyen elérhető a sétányon. Biograd körüli víz ideális búvárkodásra és snorkelingre. Iratkozzon fel egy búvár tanfolyamra, vagy menjen búvárkirándulásra. Májusban a Világ minden tájáról érkező Vespa sofőrök találkozója kerül megrendezésre Biogradban az „Europa Vespa Fesztiválon”. A Vespa sofőrök többnapos fesztiválját számos kultúrális és sportesemény követi, ami egy új és érdekes látnivaló ebben a népszerű régióban. A fesztivál sok mókát ígér az egész család számára, a Biogradi nyaralóház pedig tökéletes szállást kínál Horvátországban töltött nyaraláshoz.