search

Horvátországi nyaralás Drnis városánál

Nyaraljon a Drnis régióban Dalmácán aparmanjainkban

 

Knintől légvonalban 20, közúton 24 km-re délre, Dalmácia középső részén fekszik. Drniš község területe a hozzá tartozó településekkel együtt 355 km2. Régiói közül megkülönböztethető maga Drniš városa, a Miljevaci-fennsík, az egykori bányavidék Siverić, Tepljuh, Velušić településektől Trbounjéig, a Petropoljei körzet és a nyugati rész.

A község legnagyobb természeti látványossága a Krka Nemzeti Park területén található Rogi-vízesés (Roški slap) mely hat, egymást követő zuhatatgból áll. Nevét az egykori közeli Rog váráról kapta, amelynek azonban mára nyoma sem maradt. A vízesés hosszúsága 650 méter, legnagyobb szélessége 450 méter, szintkülönbsége 22,5 méter. A fő zuhatag 15 méter magasságból ömlik a Visovac-tóba. 1910-ben jobb oldalán vizierőművet építettek.

A Dalmácia elleni török támadások már 1415-ben megkezdődtek, melyek során többször felégették és kirabolták. 1522-ben Drniš és a környékbeli várak Knin és Skradin is török kézre került és 1528-ban náhije székhelyeként már a török közigazgatásba is betagozódott. A török korban épült a vár központi tornya és északkeleti fala. A kandiai háború előtt 1647-ben járt itt Evlija Cselebi török utazó, aki szerint akkor 200-300 ház és öt dzsámi állt a városban. Folyóvízzel a Promina-hegységről látták el, a Čikola-folyón pedig hidak íveltek át, melyek közül egy még ma is áll. A náhije központjában a bírói hatalmat a naib, a skradini kádi alárendeltje képviselte

 

Családi kikapcsolódás Horvátországban

A várostól minegy tíz percnyi útra a Krka-folyó azonos nevű szigetén található Visovac ferences temploma és kolostora. Visovacot 1345-ben I. Lajos magyar király oklevelében említik először, melyben a király Rog várát és Visovac szigetét Budislav Ugrinić grófnak adományozta. Nem sokkal később a szigetre Ágoston-rendi szerzeteseket telepítettek, akik felépítették Szent Pál tiszteletére szentelt templomukat és kolostorukat. A ferencesek 1440-ben érkeztek ide, miután az utolsó Nepilić gróf 1434-ben elhunyt és sógora Frangepán Anzs gróf Kamičak várát és a környező birtokokat nekik adományozta. A király azonban az adományt nem szentesítette és Kamičakot Grgur Utješinovićnek adta, aki Visovacot átadta a ferenceseknek akik azóta is birtokolják a szigetet. 1645-ben a török rajtaütött a szigeten, az épületeket lerombolták és az ott maradt két ferences atyát meggyilkolták. 1676-ban a kolostort és templomát újjáépítették és azóta is állnak. Mindenzt horvátországi nyaralása alatt is megtudhatja egy történelmi kirándulás alkalmával, miután strandolt Dalmácián a családjával.