search

Ploce nyaralóházai a horvát riviérán

Nyaralóházak Ploce horvátországi városában

Ploče (olaszul: Porto Tolero) város és község Horvátországban, Dubrovnik-Neretva megyében. Dubrovniktól légvonalban 70, közúton 100 km-re északnyugatra, Makarskától légvonalban 42, közúton 52 km-re délkeletre, Split és Dubrovnik között félúton a tengerparton fekszik.

A település legrégibb lakói városukat Pločának nevezték, tehát az volt nevének eredeti alakja. A Ploča név valószínűleg onnan származik, hogy amikor a környező települések halászai kihúzva szárogatták a hálóikat a mai város területén az egy hatalmas sík tábla (ploča) benyomását keltette. A város névváltozásainak egyébként gazdag története van. Az első változat még a Jugoszláv Királyság idejére nyúlik vissza, amikor a Marseille-ben meggyilkolt I. Sándor jugoszláv királyról Alekszandrovónak nevezték el. A II. világháborúig volt ez a város neve, amikor az olasz megszállás idején a Porto Tolero (behajózó kikötő) nevet kapta. A név arra utalt, hogy a Boszniából Itáliába szállított nyersanyagokat ebben a kikötőben hajózták be. A háború végén visszakapta eredeti Ploča nevét. 1950 és 1954, valamint 1980 és 1990 között a Kardeljevo nevet viselte, melyet a kommunista politikusról Edvard Kardeljről kapott. A közbenső időben első alkalommal volt a település neve a mai hivatalos név a Ploče, amely nem más mint az eredeti név többes számú alakja. Ezt a nevet kapta vissza a város a független Horvátország megalakulásának kezdetén 1990. november 22-én.

Ploce régió táján pihenés, nyaralóházak Dalmácián

A  helyi gazdaság a tengeri kikötőn alapul, melynek forgalma a második legnagyobb Horvátországban (2010-ben 4,5 millió tonna volt). A kikötőhöz számos más tevékenység, szállítmányozás, raktározás, fuvarozás, logisztika, stb. kapcsolódik, míg a turizmus a többi tengerparti várossal ellentétben egyáltalán nem jelentős. A turizmus fejlesztésének feltételei a közeli Neretva-torkolatnál és a Baćinska-tónál adottak. A Neretva torkolatvidéke különösen alkalmas a vadászatra, a halászatra és a mezőgazdaságra. Fő terményei elsősorban a citrusfélék, továbbá más a gyümölcsök (görögdinnye, szilva, stb.), valamint a zöldségfélék és a paradicsom. Az ipar, amely egykor az egyik legjelentősebb volt a tengermelléki városok között szinte teljesen eltűnt. A város jövőbeli fejlődését elsősorban a forgalom növekedésétől várja, melyhez jelentősen hozzá fog járulni az Adria-Jóni és az 5C (V/c) jelű (Budapest-Ploče) páneurópai korridor kiépítése, melynek csomópontja a város mellett lesz.

A helyi kulturális élet kezdetét 1953-tól számíthatjuk, amikor megalapították a KUD „Ploče“ kulturális és művészeti egyesületet. 1961-ben megalapították a város legjelentősebb kulturális intézményét a nemzeti egyetemet, ahol 1968-tól könyvtár és olvasóterem is működik. A nemzeti egyetem a régi tiszti otthonban működik.

Pločén 1970 óta működik a városi fúvószenekar, 1981 óta a „Luka“ énekkar, 1970 óta a képzőművészeti műhely, 1991 óta a Mariani színjátszó csoport, míg a legrégebbi alapítású a 9A1CDG rádiósklub, melyet 1968-ban alapítottak.

A Pločei rádióállomás (RPP) háborús körülmények között 1992. május 28-án kezdte a sugárzást a 94,5 MHz-es frekvencián. Alapításának célja az volt, hogy várost és a Neretva völgyében fekvő településeket a háborús eseményekről időben tájékoztassák. Időnként ugyanis megbízhatatlan információk keringtek, így ezekben a nehéz időkben a média megkönnyítette hallgatóinak helyzetét. A rádió adása két év szünet után 2005 októberében indult újra miután az év tavaszán a város megvásárolta az akkori tulajdonos részét is, így száz százalékban tulajdonosa lett a rádiónak.