search

Horvát nyaralás Rogoznica nyaralóiban Dalmácián

Nyaralás Rogoznica régiójában, Dalmácia partjainál

Nyaralás Horvátországban, gyönyörű strandokon, egyedi és változatos természetben, gazdag kultúrával, amit mind megtalált országszerte. Horvátországot gyakran az egyik legszebb országnak tartják dél Európában - és legtöbbször nem véletlenül. Itt, dalmáciai nyaralásán relaxálhat, messze a mindennapi stressztől. Élvezze a fantasztikus horvátországi nyaralóját és a homokos strandokat a türkizkék tengerrel.

Fedezze fel Horvátországot a kiválasztott nyaralóházából

A kedvező fekvés és az enyhe mediterrán éghajlat már az ősidőkben is biztonságos és kényelmes életet biztosított az itt élő embereknek és különösen kedvezett a települések kialakulásának. Az ember korai letelepedését számos régészeti lelet, cseréptöredékek, amforák, tetőcserepek, pénzérmék, sírok, sírkövek, szarkofágtöredékek bizonyítják. Ezek alapján már az ókorban különösen élénk társadalmi élet bontakozott ki ezen a vidéken. A legrégibb írásos adatok az itteni életről az i. e. 4. század első feléből származnak. Kariandai Szküllax görög utazó szerint a Krka és a Cetina közötti partszakaszon két illír törzs lakott. Az északi részen egy félszigeten, mely valamivel kisebb mint a Peloponnészosz Herakleia városában és kikötőjében éltek a barbár hilik. Ezt a történészek a Bosiljina-félszigettel azonosítják, mivel ezt a félszigetet még ma is Hilejski poluotoknak, azaz Hileai-félszigetnek nevezik. A hiliket a történészek dóroknak tartják, akik Szürakuszából érkeztek, megalapították Issát és valahol a mai Rogoznica vidékén feküdt Herakleia városában telepedtek le. Foglalja le dalmáciai szállását még ma egy Rogoznicai nyaralóházban.

Rogoznicától 2 km-re délkeletre található a Planka-fok (Ploča-, vagy Pločica-foknak is nevezik) az kelet-adriai part legkiállóbb része, mely földrajzi és éghajlati szempontból északi, és déli részre osztja az Adriát. Ezen a helyen találkoznak az északi és a déli szelek, ciklonok és anticiklonok, valamint a tengeráramlatok. A legnagyobb hullámok is megtörnek itt és olyan nyugalom uralkodik, melyet csak el lehet képzelni és amely nem található másutt az Adria környékén. Az időjárást is jelentősen befolyásolja, hiszen emiatt nyári hónapokban Rogoznicán háromszor kevesebb eső esik, mint a szomszédos nagyvárosokban, Splitben és Šibeniken. Az ókori görögök Diomedesz-fokként ismerték és már Homérosz is írt róla. Több görög szerző, így Timaiosz, Eratosztenész, később a római idősebb Plinius műveiben is szerepel. Ismerje meg Horvátország nyaraló régióját, ezt a gazdag kultúrát és természetet. A Planka-fokhoz Trogiri Szent János püspök egyik csodája is kapcsolódik. A legenda szerint a szent a 11. században a Planka-foknál egy hajótörést követően a vízen járva mentette meg Kálmán magyar király és tengerészei életét. Ennek a csodának az emlékére 1324-ben itt fogadalmi kápolnát építettek. A Szent János kápolna ma is áll a puszta sziklás táj közepén. Kőből épített egyszerű, zömök, nyugat-keleti tájolású, négyszög alaprajzú gótikus épület, félköríves apszissal, egyszerű oltárral. Bár a templom több tíz méterre áll a tengertől, mégis ki van téve a hullámok pusztító hatásának.