search

Vir szigeti nyaralás

Vir szigeten nyaralás Horvátországban

A Vir sziget Horvátország nyaraló paradicsomában fekszik, az Adriai-tengeren, Zára várostól 25 km-re északnyugatra. A sziget egy 390 m-es híddal kapcsolódik a szárazföldhöz, és csak egyetlen várossal rendelkezik, szintén Vir néven, 1608 lakossal egy 2001-es felmérés szerint.

A sziget neve egy volt dalmáciai tájszóból, a ueru szóból származik, ami magyarul legelőt jelent.

Rengeteg előny szól mellette: A sziget ingyenes híddal kapcsolódik a szárazföldhöz. Budapesttől mindössze 6 óra alatt kényelmesen elérhetőautópályán. A  közel 32 km hosszú partszakaszt gyönyörű öblök tagolják, homokos és aprókavicsos strandjai kitűnő fürdési lehetőséget kínálnak számodra. A szigeten nincsenek túlméretezett nagy hotelek, szálláslehetőséget a több mint 7000 privát szoba és egyedi stílusú apartmanok nyújtanak. Vasárnapi turnusváltás a Te érdekedben, hogy gyorsabban tudj haladni és nem kell annyit stresszelned. a Ha idelátogatsz a dalmáciai nyaraló vidékre, a komfortos pihenésedről és változatos szórakozásodról vendégszerető emberek, árnyékos teraszú vendéglők és kávézók, buggy, scooter, jetsky, diszkók, klubok, hajókölcsönzők gondoskodnak. Orvosi rendelő, gyógyszertár, posta, zöldség-, gyümölcs- és halpiac, valamint bevásárló központ, különféle üzletek állnak a Vir szigeti nyaralók szolgálatára.

A nyári időszakban a sziget túlnépesedik a sok turista és a sziget mérete miatt. Rengeteg magántulajdonú horvát üdülőház van a szigeten, amelyeket 1980 után építettek a jugoszláv kormány döntésére, miután felhagytak az atomerőmű építésével. Emiatt az ingatlanárak nagyon leestek, így hát rendkívüli módon nagyon sok ember tudna rengeteg földet venni.

Nyaraljon Dalmácián a családjával a Vir szigeten, Zadar mellett

Mivel soha nem építették meg az atomerőművet, rengeteg ház épülhetett meg. Ezek közül sokat lebontásra ítéltek meg, mivel a tulajdonosi engedélyek nem felelnek meg a városi fejlesztési terveknek. 2006-ban a Környezetvédelmi Minisztérium 400 építményt ítélt lebontásra. A lebontás kisebb diplomáciai botrányt okozott Horvátország és Magyarország között, mivel sok lerombolt ház magyar tulajdon volt.

Mindazonáltal az év többi részében Vir egy barátságos és csendes sziget és a lakatlan területeken mediterrán jellegű a táj és a vízpart.

A sziget nem sok látnivalóval dicsekedhet, és az a kevés sem olyan nagy jelentőségű. A turisták által északon felfedezett vörös sziklák gyönyörű látványt nyújtanak és a sziget egyik csücskénél egy bástya is található. A szigetet körülvevő Adriai-tengernek elég változatos az élővilága: található a sós vízben például tengerisün, tengeri uborka, rák, különböző halak és növények. A sziget egyetlen kapcsolata a szárazfölddel egy híd, amely 25 kilométerre található Zára városától.