Az isztriai táj

Az isztriai táj

Isztria – a maga majdnem 3500 km˛-nyi területével – Horvátország legnagyobb félszigete. Itt találkozik az Alpok által uralt közép-európai rész a Dinári-mediterrán területekkel. Erdővel borított hegyeivel, dimbes-dombos borvidékeivel és bájos városkáival az isztriai vidék leginkább az olaszországi Toszkánával vagy a dél-franciaországi Provence-szal hasonlítható össze.

Az Isztria területén a mészkő a legjelentősebb kőzet; az erősen szabdalt isztriai partszakasz mentén gyakran feltűnnek karsztos sziklákra épült középkori várak, a szárazföld belseje felé haladva pedig hangulatos borvidékek uralják a tájat. Az Isztria legmagasabb pontja a Vojak, ami az Učka-hegységben található és 1401 méter magas.

Az Isztria legszebb természeti látványossága a Lim-völgyben található „Lim-fjord”. A Lim-völgy a Pazinčica folyó 35 km hosszan húzódó völgye, ami egy 10 km hosszú tölcsértorkolattá alakul. Ez a lenyűgöző természeti forma leginkább a norvég fjordokhoz hasonlítható; bár hivatalosan nem fjordról van szó – hiszen nem gleccser vájta ki a medrét, hanem folyó általi erózió alacsony tengerálláskor –, mégis sokan így emlegetik, mások pedig Limski-csatornának vagy Lemme-csatornának hívják. De bárhogy is nevezzük ezt a páratlan természeti látványosságot, ha az Isztrián jár, semmiképp ne hagyja ki programjából a Lim-völgyet! Garantáltan felejthetetlen élményben lesz része.

Ha biztosra akar menni, foglalja le isztriai nyaralóházát a Lim-völgy közelében minél előbb! Ha például Rovinjban vagy Vrsarban találja meg álmai nyaralóházát, akkor jól jár, mert mindkét várostól mindössze néhány kilométernyi távolságra található ez a gyönyörű táj! Barangolja be az Isztria legszebb vidékeit komfortos isztriai nyaralóházából kiindulva!

Nemzeti parkok az Isztrián

 

 

 

Ne késlekedjen! Foglalja le nyaralóházát vagy nyaralóapartmanját még ma!

  • Brijuni
  • Ucka