search

Bale nyaralóházak Isztria félszigetén

Nyaralóházak Bale kisvárosában

Bale, falu és község Horvátországban a nyaraló égióban, Isztria területén. Közigazgatásilag Golaš és Krmed települések tartoznak hozzá. A festői középkori kisváros mára alig ezerlelkes faluvá zsugorodott, azonban megőrizte történelmi városmagját. Fő nevezetessége a Soardo-Bembo várkastély, melynek homlokzata 2000–2003 között újult meg. Látványosságai még a plébániatemplom és a lapidárium, de számos történelmi emlékkel rendelkezik a településen kívül is. Válogasson isztriai szállások közül és foglaljon le egy nyaralót vagy apartmant itt.

Az Isztriai-félsziget nyugati részén, Rovinjtól 13 km-re délkeletre a Puljština sziklás fennsíkján, a Pólából Buje felé menő, az Isztria nyugati részét átszelő 21-es számú főút fekszik. 1857-ben 1700, 1910-ben 2215 lakosa volt. Az első világháború következményei nagy politikai változásokat hoztak az Isztrián. 1920-tól 1943-ig Isztriával együtt a rapallói szerződés értelmében olasz uralom alá tartozott. Az olasz kapitulációt (1943. szeptember 8.) követően az Isztria német megszállás alá került, mely 1945-ig tartott. A háborút hosszas diplomáciai harc követte Jugoszlávia és Olaszország között Isztria birtoklásáért. Az 1947-es párizsi békekonferencia Jugoszláviának ítélte, melynek következtében az olasz anyanyelvű lakosság jó része Olaszországba menekült. 1991-óta a független Horvátországhoz tartozik. 2011-ben a falunak 941, a községnek összesen 1129 lakosa volt.

Horvátországi üdülés Bale nyaralóiban

A település máig megőrizte középkori városszerkezetét. A központi plató és a külső gyűrű között koncentrikusan futó utcák tartották a kapcsolatot, egyúttal két részre osztották a várost. A felső településrész három utcája jelöli ki annak a magaslatnak a tetejét, amelyet a középkori források Monperinnek neveztek ( a „mon” dombot, a „pera” körtét jelent). Innen ágaztak le északra, délre, és nyugatra a felső keresztutcák. A központtól keletre van a főtér a plébániatemplommal, amelynek hátsó fala kelet felé elérte a vár alsó részét a védőfalakkal. Ahogy az a legtöbb isztriai középkori város esetében is történt a várfalak védelmi funkciójuk elveszítésével szükségtelenné váltak és legnagyobbrészt lebontották őket, vagy a barokk lakóházak új, alacsonyabb falaival helyettesítették, néhány esetben beillesztették a meglevő reneszánsz lakóházak közé.

Emellett Balén még egy nagyszerű gyűjtemény található a Paluda madárrezervátum madaraiból. Az 1980-as években Piero Sessaro velencei ornitológusnak sikerült elejteni és preparálni mintegy 176-féle madárfajt, amelyek a Paluda mocsár területén élnek. A gyűjteményt a helyi vadásztársaságnak adományozta és ma az iskola területén tekinthető meg. Bale területe nagyon gazdag a lepkefajokban is, mintegy 300 lepkefaj él itt ezért a község Val del musán egy lepkemúzeum építését is tervezi a bemutatásukra.