search

Nyaralás a horvát Cres szigeten

Nyaralóházak Cres szigetén

Cres szigete, amely a horvát szigetvilág legnagyobb szigetei közé tartozik, a Kvarner-öböl északi részén található. Maga a sziget meglehetősen hegyes-völgyes; legmagasabb csúcsa a 648 méter magas Gorice. Tekintélyes méretéhez képest – 66 km hosszú és helyenként 12 km széles – lakossága rendkívül alacsony: mindössze 3200 fő. Korábban Cres és Lošinj egy sziget voltak, de a rómaiak kiásták Osornál az Osori-csatornát, és ma már csak egy 9 és 17 óra között üzemelő mozgóhíd köti össze a két különálló szigetet. Krk-ről és a horvát szárazföldről Cres komppal érhető el. Cres növényvilága rendkívül gazdag: az északi szubmediterrán éghajlat tölgy-, gesztenye- és szilerdeit délen apró bokrok, olíva ligetek és fűszernövények váltják fel. A horvát nyaraló sziget gazdag állatvilágának legbecsesebb faja a fokozottan védett fakókeselyű; Cres északi része egyike ezen ritka madárfaj utolsó európai költőhelyeinek. Cres egyik legérdekesebb természeti jelensége a Vrana nevű tó, amely a sziget egyetlen édesvizű tava, és 5,75 km²-es méretével nem csak Cres, de Losinj szigetét is ellátja ivóvízzel. Mélysége 74 méter, a tó feneke pedig 61 méterrel a tenger szintje alatt van. Az Európa legtisztább tavai között számon tartott Vrana tó 220 millió köbméternyi friss vizet tárol, és másodpercenként 62 liter ivóvíz minőségű vizet szivattyúznak ki belőle.  Érthető módon a hatóságok fokozottan védik a területet: a tó kerítéssel van körülvéve, nem lehet megközelíteni.

Kvarner öböli kirándulás és kikapcsolódás a Cres területén Horvátországban

Kényelmes cresi nyaralóházából kiindulva mindenképpen érdemes hosszabb-rövidebb kirándulásokat tenni, és felfedezni ezt a csodás szigetet. Magyarként érdemes ellátogatni például Belire, ugyanis ebbe a 130 méter magas dombtetőre épült kis faluba menekült IV. Béla királyunk a tatárok elől. A legenda szerint a helyiek annyira megszerették, hogy Belire keresztelték át a települést, és egy kis arcszobrot is készítettek róla, amely még ma is megtekinthető, ha ellátogatunk a településre. Lubenicét, ezt az egykor pezsgő 348 méter magas sziklaszirtre épült kisvárost ma alig lakják. A 4000 éves településen mintha megállt volna az idő: több mint 5 temploma és kápolnája a XV. századból maradtak fenn, és legfiatalabb lakója is 65 év felett van. Foglalja le kvarner öböli szállását, hogy felfedezhesse ezt a horvát nyaraló régiót.

Cres sziget nyaralás

A szigettel azonos nevű városka a maga 1800 lakójával Cres legnagyobb települése és egyben gazdagsági, közigazgatási és turisztikai központja is. Cres városa ma is középkori hangulatot áraszt. A Valun-öböl egészen a főtérig benyúlik, és helyi kereskedők az öböl vizén ringatózó csónakokból is árusítanak az itt működő piacon. A város kultúrkincsei, valamint reneszánsz és gótikus stílusú épületei leginkább a több évszázados velencei uralom korszakából maradtak ránk: templomok, városkapuk, harangtornyok, valamint ma is látható az egykori városfalnak egy 200 méter hosszú szakasza.

Kényelmes családi nyaralóházak Cres szigeten

Cres csodás strandjai, lankás, buja növényzettel borított vidékei biztosan minden ide látogatót el fognak bűvölni. Egy kényelmesen berendezett cresi nyaralóháznál pedig nem is találhatna jobb horvát szállást. Medencés luxus villát ugyanúgy talál kínálatunkban, mint egyszerűbben berendezett kisebb kvarner öböli nyaralóapartmant vagy nyaralóházat. Cresi nyaralása biztosan felejthetetlen élmény lesz, mert mi a NOVASOL-nál semmit nem bízunk a véletlenre. Válassza ki cresi nyaralóházát mielőbb, és már kezdheti is tervezni idei mesés horvátországi nyaralását!