search

Felüdülés a napos Lovran nyaralóházaiban

Lovran Fiume központjától 15 km-re délnyugatra a Tengermelléken, az Isztriai-félsziget északkeleti részén fekszik, már a rómaiak óta ismert település. A város neve először a 7. században bukkan fel egy névtelen szerző művében. Pihenjen Lovran több ezer éves városában, a NOVASOL horvátországi szálláshelyek egyikében.

Lovran nyaralóházai

A 16. és 17. században a török támadások, valamint az uszkókok és Velence közötti harcok miatt a várost védőfalakkal vették körül. Egészen 1537-ig Lovran a klisszai erődöt fegyverrel és hadianyaggal ellátó hajók fő kikötője volt. A 17. és 18. században Lovran fejlett hajózással és kereskedelemmel rendelkező kikötőváros volt, élénk kereskedelmi kapcsolatban Dalmáciával és  Velencével. A hajózás virágzása a Kvarneren kedvezően hatott Lovran fejlődésére is és nagy jövedelmeket adott a hajótulajdonos családoknak. A vitorlás hajók 19. század végi letűnése után a város viszonylag gyorsan váltott a turizmus gazdasági kiaknázására. Fedezze fel a környéket lovrani nyaralóházból indulva! A szomszédos Abbázia ekkor fejlődött új turisztikai és üdülőközponttá és ez Lovrant is ilyen irányú fejlődésre késztette. A régi városmag és a Fiume felé menő út körül számos szálloda és magánnyaraló épült, melyeket rendezett parkok, kertek vettek körül. A turizmus fellendülése magával hozta a szőlészet és borászat, a gyümölcs- és zöldségtermesztés, valamint a halászat és más, a turizmussal összefüggő gazdasági ágak fellendülését. A város már a századfordulón igen divatos nyaralóhelynek számított az Osztrák–Magyar Monarchia elit társadalmi köreiben.

Kikapcsolódás Lovran-i nyaralóházban egész évben

Lovranban a turizmus még ma is jelentős. A tenger és a közeli hegység által egyaránt jótékonyan befolyásolt, kellemes mikroklímájánál fogva Lovran szinte minden évszakban kiváló pihenést biztosít az idelátogatóknak. A  városka mintegy 12 km hosszú tengerparti sétánya („lungomare”) és a Kvarner-öböl hegyvonulatai igazán változatos kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a vendégeknek - a gyalogtúrázástól, hegymászástól, kerékpározástól, kocogástól kezdve a vitorlázáson, úszáson, búvárkodáson és kajakozáson át egészen a vadvízi evezésig. Töltődjön fel horvátországi apartman kínálatunk egyikében, legyen élmény a nyaralás! A város körül vezet egy sétaút a sziklafalon, ahonnan kitűnő rálátás nyílik az óvárosra. Ha elfáradunk, szép parkokban pihenhetünk, sziklás öblökben fürödhetünk. A régió kulturális és történelmi örökségben is gazdag. Az idők folyamán többször elpusztult, de kicsiny városmagja fennmaradt.

A városban csodásak az osztrák-magyar Monarchia idején épült, részben felújított villák, de nagyon szép Lovran főtere is, és a városka parkjaiban a szubmediterrán növényzet érdekes példányait is érdemes alaposabban megnézni. Lovranban vásárlási lehetőségek viszont alig vannak, így aki nézelődni, vásárolgatni szeretne, annak érdemes Rijekába átmenni. Válasszon nyaralásra egy villát a Kvarner öbölben és pihenjen luxus körülmények között!

Opatija szinte adja magát, hogy akár többször is felkeressük a nyaralásunk alatt. Érdemesebb talán buszra szállni és így a tájat is nyugodtabban lehet megcsodálni. Amúgy vannak, akik arra vállalkoznak, hogy a part menti promenádon,a 8-12 km hosszú Lungomare-n gyalogolnak be a városba, amely rendkvül élvezetes a látvány miatt. Opatijában minden nap van piac, bazár, ahol érdemes  alkudozni, mert az árusok magas árról indítanak. Kvarner öböli üdülők mind ellenőrzött szálláshelyek a NOVASOL-nál, melyek Ön és családja kényelmét szolgálják.

Lovran strandjainak nagy presztízse van a horvát tengerparton. A strandokon általában betonos és kavicsos szakaszok váltják egymást. A tengervíz pedig kristálytiszta. Egyik leghíresebb strandja a városmagtól Medveja irányában, kb. 800 méterre, a Splendid Hotelnél van. A legnagyobbnak és legjobbnak számító helyi strand a Plaža Kvarner, valamint a Plaža Peharovo nevű kiépített strand mindegyike a kék zászlós kiváló minősítéssel rendelkezik.

Foglalja le velünk horvát szálláshelyét a Lungomare mentén Lovran-ban!