search

Pihenjen egész évben Mrkopalj-ban nyaralóházban

Fiumétól 33 km-re keletre, a horvát Hegyvidék középső részén fekszik. Mrkopalj egyike a Hegyvidék legrégibb településeinek. Egy kényelmes apartman a Kvarner-öbölben és máris garantált az idei szuper nyaralás. 

Mrkopalj nyaralóházak
A Fortica nevű magaslaton egy a 14. vagy a 15. században a Frangepánok által jobbágyaik számára épített középkori kápolna maradványai találhatók. A sorozatos török támadások következtében a 16. században ez a vidék is elnéptelenedett és csak a 17. században települt újra. Életében fellendülést hozott az 1732-ben elkészült Karolina út, mely itt haladt át. Brestova Dragánál találhatók azoknak a hídpilléreknek a maradványai, mely a maga korában világelső építési technológia egyedülálló példái voltak.

1944-ben a plébániatemplomot bombatalálat érte. A mellette levő plébániával és a falu több házával együtt leégett. Ettől kezdve a Hétfájdalmú Szűzanya kápolna töltötte be a plébániatemplom szerepét.

Mrkopalj a 20. század elejétől egyre népszerűbb sípályákkal is rendelkezett. 1913-ban itt indultak az első sí tanfolyamok az országban. Itt épült fel 1934-ben az ország első sí sánca is, ahol már 1936-ban nemzetközi versenyeket rendeztek, itt a norvég Jahr 46 métert ugrott. Látogasson el családjával egész évben horvátországi szálláshelyeink egyikében. 1947-48-ban megalakult a "Bijele Stijene" hegymászó egyesület és "Bitoraj" nevű sí szakága, melynek minden második mrkopalji a tagja volt. Nem véletlen tehát, hogy Mrkopalj rendelkezik az ország egyik legjobb sípályaival, ahonnan az ország több neves sportolója indult el. A falu  öszesen kb.1200 lakossal rendelkezik.

A szélesebb terület magában foglalja Brestova Draga, Sunger, Mrkopalj, Tuk Mrkopaljski, Tuk Vojni és Begovo Razdolje falvakat Lokva, Slemena és Sopača nyugati részén a keleti nagy kápolnát Kvarner hátországában.

Aktív pihenés, nyaralóházak Mrkopaljban

A Čelimbaša sípálya Mrkopalj központjában helyezkedik el, és három pályából, két piros és egy feketéből áll. A tetején (1074 m) érjük el a 750 m hosszú felvonót, a leghosszabb pálya elég széles az átlagos síeléshez,  a piros jelnek megfelelő lejtővel.A Begovo Razdolje sípálya a legmagasabb lakott helyen található, több mint 1078 méter tengerszint feletti magasságban. A Bjelolasica-hegy északi lejtőin fekszik, 450 m hosszú sífelvonóval rendelkezik, amely a kezdőknek és az igényes síelőknek is egyaránt megfelel, míg a legfiatalabbak számára szánkópálya áll rendelkezésre. Amúgy a terület jó a biatlonra és természetesen jó a sífutáshoz is. Minden generáció tud szánkózni, több szánkó is van. Ha nincs hótakaró, ez a terület  túrázáshoz és kerékpározáshoz ideális. Ajánlatunkból könnyen rálelhet a legszimpatikusabb Kvarner-öböli nyaralóházra, legyen az medencés, természetközeli, vagy akár kutyabarát.

Programok Mrkopaljban

Szeptemberben minden harmadik vasárnap a Prostenje-t és a zarándoklatot ünneplik  Mrkopalj lakói. Ez egy vallási-kulturális esemény, amely emlékeztet arra, hogy a XVIII. század végén e területre jellemző szarvasmarhák eltűntek a környékről. A  faluban tartott vásár  gazdag gasztronómiai és vendéglátóipari kínálattal várja az ide látogatókat. Minden év február 19-én a Drežnicától és a Jasenka-tól Mrkopaljig tartó halálmenet közben meghalt  partizánokra emlékeznek. A szörnyű téli körülmények miatt halált szenvedett  partizánok emlékére  minden évben  maratoni és  más jellegű sífutó versenyeket rendeznek. Júliusban a Mrkopalj Művészeti Fesztivál megrendezésére kerül sor, amely elbűvöli a művészeti szerelmeseit: költői estek, kortárs és hagyományos zenei koncertek, vásárok, kiállítások és táncoselőadások várják a látogatókat.

Mrkopalj egy hely a békés és aktív pihenésre vágyók számára, szinte minden évszakban. Függetlenül attól, hogy  egy kalandtúrát tervez  a természetben, vagy síelni szeretne családjával, vagy  baráti társasággal, pihentető nyaraláshoz és téli aktív kikapcsolódáshoz egyaránt  ideális választás: Mrkopalj  = nyaralás Horvátország zöld szívében. Töltse szabadságát Kvarner-öböl nyaralóház egyikében a NOVASOL kínálatából családjával, és barátaival.