search

Üdülőházak a vibráló Novalja partjain

Novalja nyaraló

Novalja a Pag sziget északnyugati részén, egy védett öböl mélyén húzódik meg. Pag város után a második legnagyobb település a szigeten. Habár kb.3500 állandó lakosa van a településnek, nem ritka, hogy a legnagyobb csúcsforgalomban 40 ezer ember tartózkodik ezen a területen és ennek tekintetében könnyen kijelentketjük, hogy Novalja egy nyaralási gócpont. Nemcsak a turisták szeretik ennyire, védett kikötője miatt, a hajósok kedvelt állomása is gyakran. Nyaraljon a Kvarner-öböl medencés  apartmanok egyikében családjával, vagy barátaival és élvezze a horvát nyár üdítő pihenését.

Novalja népszerű a bulizni vágyó fiatalok körében, egyfajta horvát Ibizának tekintik.

A buli övezet nem a városban van, hanem attól kb. 2,5 kilométerre, a Zrce nevő strandon. Ezt Európa egyik legnagyobb party strandjának szokták mondani. A nyári hónapokban nagy tömegben jönnek ide bulizni a kontinens számos országából.

Novalja azonban megfelelő hely családosoknak és pároknak is, hiszen vannak bőven idilli strandjai.

Szinte mindenki megtalálja itt amit keres. Akik a klasszikus nyaralást kedvelik azok például a  megannyi  fakultatív program közül válogathatnak. Akik viszont a nyugisabb programokat részesítik előnyben, felkereshetik a helyi látnivalókat illetve a környező településeket is.

Fontosabb látnivalók

Novalja területe már az ókori időktől számítva lakott. A mai Caska városrész egykoron egy római város volt. A IV. században azonban egy földrengés az egész várost eltemette, ma egy strand található ezen a területen. Az egykori római romokat megnézhetjük úszás közben is. Novalja látnivalói közül, külön ki kell emelni az egykori római föld alatti vízvezeték-rendszert. Mivel Novaljának nincs természetes vízforrása, így az ivóvizet több mint 1 kilométeres távolságból szállították ide a rómaiak. A vízvezeték rendszer vége ma is megtekinthető a Városi Múzeumban. Pihenjen horvátországi nyaralóhelyeink egyikében és felejtse el a szürke hétköznapokat!

További látnivalók az egykori római katonai tábor romjai, a városközpont kiemelkedő épülete az 1906-ban épített Szent Katalin plébániatemplom.,illetve három ókeresztény bazilika és számos római mozaik is található még a környéken.

Novalja Horvátország olyan települése, mely nemcsak építészeti műemlékeket kínál az ide látogatóknak. Természeti és gasztronómiai értékekben is bőven akad kínálat. Ez a terület mindig is egy kopár, sziklás vidék volt, ennek megfelelően a juhtenyésztés, a bortermelés és a halászat, illetve az ezekből készült ételek a legfontosabb a helyiek szemében. A pag szigeti sajt messze földön híres, ízletes aromája miatt. Ennek az a magyarázata, hogy a köves, kopár legelőkön nagyszámú gyógynövény őshonos és a  kecskék főként gyógynövényekkel táplálkoznak. Ennek köszönhetően a tej és a tejből készült termékek is hordozzák a gyógynövények ízvilágát, gyógyhatását.

Nyaralását Kvarner-öböli apartmanban érdemes úgy időzíteni, hogy abba június 13-a is beleessen.  Ekkor van ugyanis a város védőszentje, Szent Antal ünnepe, mely egyben a Novalja Nyári Fesztivál első napját is jelenti. A rendezvényen helyi gasztronómiai specialitásokat kóstolhatunk meg, folklór táncosok lépnek fel és horgászversenyeket is rendeznek.

Strandok

A leghíresebb helyi strand a horvát Ibizaként ismert Zrce. Itt több olyan szórakozóhelyet találunk, ahol non-stop megy a buli..

Novalja körül számos lassan mélyülő strandot is találunk. A legjobb strandok  a másfél kilométer hosszú, többnyire kavicsos Strasko, a Sveti Duh nevű kis kavicsos strand, a Planjka és a Babe strandok.

A környék felfedezése

A helyi strandok felfedezése után, érdemes autós kirándulást tenni a sziget legnagyobb településére Pagra. Ezen kívül Novaljából menetrend szerinti hajójárat közlekedik Rab városába. Szánjunk egy napot erre a gyönyörű városra, mert nagyon szép a történelmi óváros. Szintén hajós kirándulással eljuthatunk Veli Losinjra is. Erre a túrára is érdemes befizetni, mert a városka egy keskeny öbölben található. Medencés üdülőházaink a Kvarner-öbölben mindenki kedvence. Legyen az Öné is!