search

Álomnyaralás Novi Vinodolski apartmanjaiban

apartman Novi Vinodolski

Novi Vinodolski kedves, csinos, mediterrán hangulatú kis település a Crikvenicai Riviérán. Évről évre rengeteg visszajáró vendéget fogadnak. Sokan jobban szeretik, mint Crikvenicát, mert kevésbé városias, mégis zajlik az élet.

A város egy védett öböl mélyén helyezkedik el a Krk-csatorna közepén. Érdekessége hogy nem a tengerpartra épült, hanem a part mögött húzódó kis dombra. A város ma a Novi Vinodolski-Riviéra központi és egyben legnagyobb települése. A Riviéra mintegy 25 kilométer hosszan húzódik el. Pihenje ki magát horvátországi nyaralóházaink valamelyikében akár egész évben! Magában foglalja Povile , Klenovica , Smokvica és Sibinj településeket. Ezek mind aprócska halászfalvak.

Minden megtalálható itt ami egy tökéletes nyaralás lebonyolításához szükséges: jól felszerelt strandok, éttermek, minőségi szálláshelyek és egy hajós kikötő is.

A város gazdag történelmi emlékekben. Híres nemesi családok emléke él ma is. A térség a Vinodol fejedelemség központja volt. Itt találták az első horvát jogi szöveget, mely 1288-ben keletkezett,a horvátok számára becsben tartott történelmi emlék,a  Vinodoli Kódex.

A XVIII. századig a Frangepán család birtoka volt. A nevezetes Frangepán vár nagy része ugyan földrengés martalékává vált, de gyönyörű tornyát ma is meg lehet csodálni. A település egyik ékessége a vele szemben fekvő icipici sziget, a San Marino, és annak még kisebb kápolnája. Ide sokan átúsznak, de érdemes felkészülni rá, hogy távolabb van, mint azt az ember elsőre gondolná. A szigetre nehéz kimászni, mert csak sziklák vannak a partjain, érdemesebb vízi biciklivel áttekerni, és akkor vihetünk lábbelit és italt is. Fedezze fel Horvátország lélegzetelállító látnivalóit a Kvarner-öböli apartmanból indulva!

Novi Vinodolskiban a strandok, a vízminőség, a szálláshelyek, a városi szolgáltatások alapján akár hosszabb időre is érdemes nyaralást tervezni. A belvárosi részt pár éve hangulatosabbá varázsolták. A korábbi, forgalmas főutat sétáló utcává alakították át. Így az éttermek ki tudták szélesíteni teraszaikat.Sok bolt is kihelyezte az utcára a portékáját,főleg apróbb ajándékokat, képeslapokat vagy strandfelszerelést lehet vásárolni. Természetesen találhatunk sok kis ékszerboltot is.

Tengerparti nyaralóházak

Novi Vinodolskiban nagyon jók a strandok. Főleg a kiépített, betonos, és a sziklás vadstrandok váltakozása a jellemző. A belváros alatti Riva strandjának betonteraszai nem a legideálisabbak, de itt is rengetegen szoktak napozni. Ez a strand elég közel van a kikötőhöz és az autóúthoz is. Létrákon lehet a vízbe ereszkedni.

A Hotel Lišanj előtti öbölben rengeteg a fürdőző, lévén ez a város legismertebb strandja. A part homokos és aprókavicsos. Ezen a strandon vannak zuhanyzók, öltözők, strandröplabda pálya, búvárközpont, kávézók, fagyi árusok és étterem is. Lehet bérelni vízibiciklit, jet-skit, lehet „banánozni” vagy akár húzathatjuk magunkat motorcsónakkal, ejtőernyővel a hátunkon. Szálljon meg családjával, barátaival a Kvarner-öböl nyaralóház kínálatunk közül abban, amelyik a legszimpatikusabb! A gyerekek és fiatalok kedvence a parttól kb. 50 m távolságban levő, a tengerből kiemelkedő roppant csúnya betontorony. Amilyen ronda, annyira imádja mindenki, hiszen itt két szintről lehet biztonságosan a mély vízbe ugrálni. Délebbre haladva a San Marino szigettel nagyjából szemben van a Lopar nevű strand. Ez ideálisabb lehet kisebb gyerekekkel, mert nyugalmasabb és a víz is lassabban mélyül. Innen érdemes elindulni, ha át szeretnénk úszni a szigetre.

Látnivalók

Novi Vinodolskiban minden évben tartanak karnevált (július elején), amit érdemes megnézni, ha a városban, vagy a közelében tartózkodunk. Történelmi szempontból a Frangepán-kastély a Kvadrac toronnyal érdekes, illetve a TA 45 (SPICA) német hadihajó roncsa, amely egy víz alatti régészeti emlék. Felejtse el a stresszes hétköznapokat, töltődjön fel a Kvarner-öböl medencés nyaralók egyikében!