search

Felüdülés a csodaszép Pag-szigeten

Pag apartman

Pag-sziget a horvát tengerpart egyik legfurcsább jellegű szigete - ami a természeti vonatkozását illeti. A sziget egyik oldala ugyanis természetileg kopár, itt-ott csaknem Hold-béli jelleget mutat a növényzet szinte teljes hiánya miatt. A szárazföld, pontosabban a Velebit-hegység felé néző oldalon elvétve akadnak fák, bokrok. Sok a nagyon sziklás rész. Nyaraljon a Kvarner-öböl apartman kínálatunk egyikében és töltődjön fel igazán!

A szigetnek azonban vannak bőven szép részei is, mégpedig a nyílt tenger felé eső oldalon. Ezek a szépségek azonban jobbára a tengerhez és az ottani panorámához, látványhoz kötődnek. Például ha bárki a Metajna falu melletti Ručica fehérkavicsos strandjára kiül és megcsodálja a naplementét és azt, ahogy a sziklák röpke időre rózsaszín ruhát öltenek magukra, bizonyosan átértékeli a Pag-sziget kopárságával kapcsolatos gondolatait.

Na és, ami a nyaralók számára a legfontosabb: a tengerpartján jó, izgalmas és csodálatos strandok vannak. Válogathatunk a bulis strandok, a romantikus partszakaszok és a gyerekeknek ideális homokos strandok között. Ráadásul rengeteg rejtett kis öböl van a csaknem 300 km hosszú teljes partvonalon. Érdemes kiemelni azt is, hogy Pag-sziget partjainak közelében igen jók a búvárkodási lehetőségek. A sziget kifejezetten hosszú (kb. 60 kilométer) és keskeny (2 és 10 kilométer között). Az adriai szigetek közül az egyik legnagyobb területű. Pihenje ki magát akár luxus villában horvátországi apartman kínálatunkból családjával, barátaival.

A hangulatos Pag városnak tagadhatatlanul olaszos a jellege, Mandre település vonzó és pihentető légkörű, a központi Novalja város pedig kellően mozgalmas és esti programokhoz is ideális. A helyiek jellemzően barátságosak a külföldiekkel, hiszen tudják milyen fontos, hogy a turista megszeresse a szigetet és legközelebb is visszajöjjön. Pag-sziget összességében nyugisabbnak nevezhető, mint a környező horvát nyaralós szigetek.

Strandok

A horvát tengerpart legjobb strandjainak listáján szerepel Pag-szigeti strand, mégpedig a hosszan elterülő, kavicsos Zrće Beach, amely a sziget fő turistaközpontjának számító Novalja települése közelében látogatható. Leginkább amiatt híres, mert ezt tekintik Horvátország legbulisabb strandjának. Ezt figyelmébe ajánlom azoknak a magyar fiataloknak, akik a nyaralást csakis nagy bulizásokkal tudják elképzelni. "Horvát Ibizának" nevezik. Délután kezdődik a strandbuli és hajnalig tart, profi dj-kkel. A sziget sokszínűségét jelzi az is, hogy ugyanakkor itt van a horvát tengerpart egyik legromantikusabb strandja, mégpedig a Metajna falu melletti Ručica fehérkavicsos strand. Van két kiemelkedően jó homokos strand a szigeten: a csodás, öt kilométer hosszú Sveti Duh és a pedánsan gondozott, kitűnően felszerelt Trincel. Novaljánál a híres Straško nudista strand és kemping nagy népszerűségnek örvend. Sétáljon kedvesével a romantikus naplementében, nyaraljon Kvarner-öböli üdülőházban a NOVASOLLAL.

Pag

Pag városa a sziget  közepén, a keleti partról a sziget belsejébe mélyen benyúló, védett Pagi-öböl  délkeleti végében található.

Pag egy nagyon aranyos, kellemes, tiszta város szép óvárossal, hangulatos parti sétánnyala templom teréhez vezető pici utcákkal, sok kis bolttal. A város kikötőjéből sokféle hajókirándulás indul, érdemes 1-2 kirándulásra befizetni. A búvárközpontok is szerveznek kirándulásokat a közeli Premuda-szigetre.A Caska-öbölben különlegesen kalandos hangulatú élmény a búvárkodás, mert egy elsüllyedt település után lehet a mélyben kutakodni. A tengerfenéken láthatók kis darabok a romokból. Kulturális, történelmi látnivalók közül kiemelhető a pagi Fejedelmi Palota, a ma is működő Benedek-rendi Szent Margit kolostor, és a sziget legészakabbra eső részén található, Lun nevű, imádni való pici falu az olívaültetvényeivel, szép olajfáival. Járja be a környéket Kvarner-öböli nyaralóházból indulva és kapcsolódjon ki!