A legfontosabb közlekedési szabályok Horvátországban

A legfontosabb közlekedési szabályok Horvátországban

Aki nyaralóházas nyaralást tervez Horvátországban, annak nyaralását önállóan kell megszerveznie, ami egy kicsivel több szervezési munkával jár, cserébe viszont élvezheti a teljes szabadságot; senkihez és semmihez nem kell majd alkalmazkodnia. Kevés kivételtől eltekintve a NOVASOL által kínált úti célok autóval gond nélkül megközelíthetők. Ennek megvan az az előnye, hogy bármennyi csomag illetve bármi szállítható, ami az autóba belefér, valamint a célországban is mobilis marad az ember.

Fontos számunkra, hogy Ön épségben és problémamentesen megérkezzen Horvátországba, éppen ezért a következőkben a legfontosabb horvátországi közlekedési szabályokról olvashat. Így biztosan gond nélkül autózhat az ország területén bárhova is szeretne horvátországi nyaralóházából eljutni.

Gépkocsihoz tartozó dokumentumok

Ahhoz, hogy autóval beléphessen Horvátország területére, szüksége van jogosítványra, forgalmira és egy igazolásra a gépkocsi biztosításáról.

Sebességhatár

Lakott területen belül 50 km/óra, országúton 80 km/óra, gyorsforgalmi utakon 100 km/óra, autópályán pedig 130 km/óra a megengedett legmagasabb sebesség; lakókocsik kivételével, ugyanis ebben az esetben 80 km/óra a sebességhatár. Buszok és könnyű pótkocsis buszok sebessége szintén nem lépheti át a 80 km/órát. Nedves, síkos utak esetén a sebességet az útviszonyoknak megfelelően csökkenteni kell.

Fontos információk

 

 

 

Benzinkutak

A legtöbb benzinkút naponta 7-től 17 vagy 18 óráig van nyitva, illetve a nyári időszakban 22 óráig. A nagyobb városokban található ügyeletes benzinkutak, illetve a fontosabb országutak mentén található töltőállomások éjjel-nappal nyitva tartanak. Minden benzinkútnál megtalálható az Eurosuper 95, Super 98, a normál és az Euro Diesel üzemanyagok, illetve a nagyobb városokban gáz is.

Út használati díjak

Autópályadíjat illetve úthasználati díjat minden autópályán fizetni kell, azon kívül a Rijeka és Kupjak közötti gyorsforgalmi úton, az Ucka alagútban, a Sveti Rok alagútban, és a Krk szigetére vezető hídon.

Általános kötelezettségek baleset esetén

Amennyiben baleset történik, a rendőrséget mindenképp értesíteni kell (tel: 192), továbbá biztosítani kell a baleset helyszínét a veszélyt jelző háromszög kihelyezésével, és mindent meg kell tenni a további veszélyhelyzetek elkerülése érdekében. Várja meg, amíg a rendőrség megérkezik! A baleset helyszínére kiérkező rendőröktől a baleset okainak tisztázásával, a horvátországi biztosítótársaságokkal és javítóműhelyekkel kapcsolatos minden szükséges információt megkaphat. Amennyiben gépjárművén károk keletkeztek, mindenképp kérje el a rendőrségtől az erre vonatkozó igazolást, ami nélkül nem lépheti át az országhatárt.

Nyaralóház keresés

 

  • Az autók nap közben is csak bekapcsolt lámpákkal közlekedhetnek.
  • A gépkocsivezető vezetés közben nem használhat mobiltelefont.
  • A megengedett véralkoholszint 0,0%.
  • A biztonsági övek használata kötelező.