search

Alföld nyaralóházai Magyarországon

Kikapcsolódás Alföld legszebb tájain

Magyarország és egyben a Kárpát-Medence legnagyobb egyedülálló sík területe, az Alföld is számos kirándulási, kikapcsolódási és főleg nyaralási élményt és lehetőséget rejteget. Gyönyörű természetben végtelen lehetőségek. Üdüljön a NOVASOL nyaralóházaiban Magyarországon, ezúttal válasszon egy számára kedvező alföldi apartmant.

Alföld

A világra nyitott vendégek számára ideális hely az alföld: a kerékpárosok a homokos utakon megtapasztalhatják, hogy milyen a magyar sivatagi terep; a lovasok e tágas, szabadon bejárható vidéken megismerhetik az alföldi táj nyújtotta szépségeket; a gyalogos túrázók ritka természeti értékekhez hajolhatnak le; a pecázás szerelmesei álmodozhatnak életük legnagyobb pontyáról, harcsájáról vagy évezhetik a Tisza-túra baráti közösségét.

Tekintse meg a legnépszerűbb nevezetességeket és turisztikai látványosságokat a régióban, és foglaljon magyarországi szállást az Alföld legszebb tájain és nyaralóházaiban, hogy mind ezt megtapasztalhassa!

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park (Észak-Alföld és Tisza-tó turisztikai régiók) - 1973. január 1-jén hozta létre az Országos Természetvédelmi Hivatal hazánk első nemzeti parkjaként. Területe 82 000 ha. 1999. november 30-án Marrakeshben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

Tiszavirágzás 

Tiszavirág
Figyelje meg a Tiszán a kérész rovarok különleges násztáncát, melyet mára már tömegesen csak a Tisza folyón csodálhatunk meg, holott korábban egész Európában közönséges fajnak számított. Egyedszámának drasztikus csökkenésében szerepet jászott a klímaváltozás, illetve az antropológiai hatások. A nőstény egyed 7-8000 db petét rak a víz felszínére, melyek a víz agyagos fenekére érve kezdik meg 3 évig tartó fejlődésüket. Növekedésük alatt 20 alkalommal vedlenek. Az egy időben több millió egyed rajzásának leginkább a szélcsendes és meleg idő kedvez. 

Tisza tó

A Tisza-tó négy évszakos horgászvíz, amely többféle víztípust foglal magában, otthont adva a legtöbb őshonos magyar halnak. Egyedülálló módon több mint 50 faj él itt, az akár húsz méteres mélységekben alvó harcsaóriásoktól az öblítőcsatornák balinjain át, a nádszéleket lakó pontyokig. A tó az országos átlagot jóval meghaladó fogási lehetőséget kínál, mindezt csodálatos természeti környezetben. Egész évben válogathatunk a horgászhelyek és módszerek között, hiszen a folyó, a csatornák, a holtágak és a tározó vizei más-más halak kifogására adnak lehetőséget.
A part mentén akadálymentes horgászhelyek is kialakításra kerültek, egyes kikötőkben pedig mozgássérültek számára kialakított csónakok bérelhetők.

Szarvasi Arborétum

A Szarvasi arborétum, közismertebb nevén Pepi-kert; a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk 82 hektár területen. Itt mára már 5 fás növénygyűjtemény található; a "Pepikert",a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és az ún. Konyhakert.

Az arborétum ma országos védettségű természetvédelmi terület, melynek kezelője előbb a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, ma annak jogutódja a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara. A terület védettségének kezdete: 1943.

Nyíregyházi vadaspark és állatkert

Az állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyett egy tölgyerdő mélyén. 
A 30 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat hogy aki ide belép, végigjárhassa a Földet, megfigyelhesse miként élnek a világ különböző vidékein az állatok.

Európában is egyedülálló a Park kísérlete, hogy köves talaj helyett homokon élnek jegesmedvék, akik láthatóan nagyon jól érzik magukat e környezetben. Ráadásul ha kedvük szottyan meg is mártózhatnak korszerű, feszített víztükrű medencéjükben. A madárházban elsősorban tenyésztés folyik. Ide a látogatók nem tekinthetnek be, csak a külső röpdékben figyelhetik meg a nagytestű papagájokat. A papagájok között számos pár folyamatosan költ, egy részük fel is neveli a fiókát, de vannak olyan kis madarak, akiket mesterségesen nevelnek a gondozók. A Kárpát-medence állatvilágát a kezdetektől bemutatja a Park, hiszen ezekkel az állatokkal alapították annak idején az intézményt. 2005 áprilisában megépült a medveerdő, amely közel 1 hektáron terül el. A természetközeli kifutóban jelenleg egy macipár él. Az Afrika-panoráma igazi kalandra csábít, hiszen itt akár megsimogathatják a zsiráfcsaládot, esetleg etethetik a Nagydombon lakó páviáncsapatot. A Zöld Piramisnak nevezett épület földalatti szintjén az Indiai Óceán élővilága jelenik meg. A látogatók üvegfolyosóban közlekedve az 500.000 literes akváriumban lévő cápák, ráják, korallok stb. élővilágát figyelhetik meg.

Körösvölgyi állatpark

Nemzeti Parkunk ezen bemutatóhelyén állandó kiállításunkon ismerhető meg a Dél-Tiszántúl tájtörténete, természeti értékei, élővilága, a Körös-Maros Nemzeti Park munkája. Megtekinthetőek változatos időszaki kiállításaink. Hirdetett szakmai programjaink egész év során kihasználhatóak. A Csáky-kastély kertjében elterülő páratlan szépségű, a Kákafoki Körös holtág által körülölelt Anna-ligetben évszázados fák között lehet kellemes sétát tenni, ahol a 2014-ben megnyílt Körösvölgyi Állatparkban vendégeink testközelből ismerhetik meg a Dél- Tiszántúlon egykor és ma honos, illetve jelenleg is terjeszkedő állatfajokat.

 

Nyaralóházak az Alföldön, Magyarország nagy síkságán

A magyarországi Alföld legmagasabb pontja Hoportyó (183 m), legalacsonyabb pontja Tiszasziget közelében van (75 m). A tökéletesen sík vidékek és a valamivel magasabb hátságok váltakoznak. A magyarországi Alföld Megyei jogú városai: Békéscsaba, Debrecen, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Nyíregyháza, Szeged, Szolnok. A Hortobágyi Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park egyaránt az Alföld területén található. Az Alföld híres a termálvizes gyógyfürdőiről: Berekfürdő, Cserkeszőlő, Gyula, Hajdúszoboszló, Szentes és Szolnok.

Programok az Alföldön

Debreceni Virágkarnevál

1966 óta minden évben megrendezésre kerül augusztus 20-án az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének tiszteletére a Debreceni Virágkarnevál. Látványos virágkompozíciós karavánok vonulnak fel az egész városban ennek az alkalomnak a tiszteletére. Több ezren kíváncsiak évente erre a nemzetközi hírű hagyománnyá vált eseményre, melyen külföldi és magyar művészi együttesek, zászlóforgatók, majorette csoportok és fúvoszenekarok színesítik a programot. Foglaljon szállást magyarországi apartman kínálatunk közül és vegyen részt családjával, barátaival ezen a nagyszabású programon.