search
H
| Editor
(First published: )

Nyaraljon a Kis-Balaton régiójában Magyarországon

Fedezze fel a Kis-Balaton nyaraló régióját

A Kis-Balaton környékén nagyon sok a látnivaló. A „nagytestvér” közelsége, annak szép strandjaival és vízi sport lehetőségeivel természetesen színesebbé teszi a Kis-Balaton programkínálatát. Mindenképpen érdemes ellátogatni a környékbeli kisebb-nagyobb városokba, mint például Zalakaros, Keszthely vagy Hévíz, de a Kis-Balaton egyedülálló növény- és állatvilágának felfedezését sem szabad kihagyni. Foglalja le itt szállását Magyarországon, hogy eltölthessen egy kiadós pihenést a Kis Balaton üdülő régiójában!

A következőkben megosztunk Önökkel néhány programjavaslatot, hogy pihenésük a Kis-Balatonnál az első perctől kezdve érdekes és változatos legyen.

Vörs – egy régi halászfalu

 Vörs, ez a régi halászfalu a Kis-Balaton náddal benőtt partján fekszik, és elsősorban az óriási tölgygerendákból épült talpas házairól híres. Ezen a településen, Kányavár szigetén, vagy Kápolnapusztán sok mindent meg lehet tudni a kis-balatoni életstílusról. Vörstől nem messze tártak fel három honfoglalás kori temetőt, és 39 longobárd sírt, amely a mindössze 500 fős település hosszú múltjára világít rá.

Máriaasszony-sziget

A Máriaasszony-sziget Kis-Balaton számos kis szigetének egyike. Területén még látogathatók egy középkori templom romjai.

A Zalakarosi Fürdő 

Zalakaroson mintegy 2300 méteres mélységből tör a felszínre a 96 fokos gyógyvíz. Látogasson el a helyi gyógyfürdőbe, amely 20 hektárnyi területen található 21 medencéjével az egész család számára kellemes időtöltést és garantált feltöltődést ígér. Amíg a gyerekek a különböző vízi csúszdákat próbálgatják, Ön kényeztesse magát masszázzsal vagy pakolásokkal! Zalakarosról biztosan egyik családtag sem távozik csalódottan.

Hévíz

A Balaton északi partjától nem messze található Hévízi-tó, amely világviszonylatban is egyedülálló: a világ legnagyobb aktív természetes tava. A 36 Celsius-fokos gyógyvíz egy kráterből tör elő, enyhén radioaktív és gazdag gázokban, kénben és egyéb ásványi anyagokban. A szabadtéri tó vize télen is elég meleg ahhoz, hogy fürödni lehessen benne; hőmérséklete soha nem süllyed 24 Celsius-fok alá. A Hévízi-tóban ráadásul nem csupán a víz, hanem a meder alján található iszap is gyógyhatású.

Keszthely

A Balaton északi partján található a tó környékének legnagyobb és egyben legrégebbi városa, Keszthely. Már az ókori rómaiak korában is a provincia legfontosabb kereskedelmi központjai közé tartozott a hely. Az akkoriban Keszthely helyén álló Valcum nevű római város maradványai ma a szintén Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán tekinthetők meg.

A városban ezen kívül különleges érdeklődésre tart számot a XIV. századból származó ferences templom, amelynek eredeti gótikus freskói és gyönyörű rózsaablakai vannak.

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb kastélya. A kastély látnivalói közül kiemelkedik híres barokk tornya, lenyűgöző tükörterme, ahol nyaranta rendszeresen rendeznek különböző koncerteket és a szintén a kastélyhoz tartozó Helikon Könyvtár. A Helikon Kastélymúzeum kiállításain keresztül a látogató megismerheti a kastély történetét, majd gyönyörködhet a természetvédelem alatt álló angolkert páratlan szépségében.

Keszthelyen van ezen kívül Marcipánmúzeum, Babamúzeum, és Panoptikum is. A keszthelyi Balaton-partot pedig a híres 1892-ből származó szigetfürdő teszi még érdekesebbé. 

Sporttevékenységek a Kis Balatonnál nyaralása alatt

A Kis-Balaton térsége elsősorban gyalogtúrákhoz ideális. Természetimádó vendégeinket biztosan elvarázsolja a környék állat- és növényvilágának gazdagsága: a mintegy 250 féle madárfaj mellett több ritka állat- és növényfajjal találkozhat itt a nyitott szemmel járó turista. Horgászlehetőség is van nem kevés, például a Zala folyó torkolatánál, a Kányavári-szigeten és Fenékpusztánál az összefolyó csatornák partján.