search

Nyaralóházak Somogy megyében

Nyaralás Magyarországon, Somogy megye nyaralóházaiban

Somogy megye Magyarország egyik megyéje a Dunántúlon. Északról a Balaton és Veszprém megye, nyugatról Zala megye határolja, délről Horvátország, keletről pedig Baranya, Tolna és Fejér megye. Székhelye Kaposvár, második legnagyobb települése pedig a Balaton fővárosának is tartott Siófok. Hajdanán a területet Somogyország-nak is nevezték. Lehetséges azonban, hogy az ez alatt a név alatt felfogott terület valamivel nagyobb volt, ugyanis kiterjedhetett a mai Szlavónia egy kisebb részére is.

A megye fő turisztikai vonzerejét a Balaton déli partjának üdülőtelepülései, a Somogyi-dombság csendes, gondozott falvaiban gyakorolt falusi vendéglátás, a megyeszerte megtalálható gyógyfürdők és a megyeszékhely, Kaposvár épített öröksége és országos jelentőségű fesztiváljai jelentik. A természetjárók kedvelt célpontjai a megye nagy kiterjedésű erdői, valamint a Dunántúl egyik legszebb tája, a dél-balatoni borvidék.

Somogy régió nyaralási élményei

Kaposvár történelmi városközpontja egész Európában egyedülálló, mivel sehol máshol nincs ennyi eklektikus és szecessziós stílusú épület ilyen kis területen, mint itt. Legfontosabb műemlékei és védett épületei a 244 éves Arany Oroszlán Gyógyszertár, az 1911-ben épült Csiky Gergely Színház, a 18. századi Dorottya-ház, a Dorottya üzletház (ma szálloda), az 1832-ben elkészült Megyeháza, az 1904-ben épült Városháza és az 1928-ban létesült Szivárvány Kultúrpalota. Egyetemi város, püspökségi központ, Somogy megye székhelye. Figyelemre méltó létesítménye a Pannon Lovasakadémia. A Csiky Gergely Színház a Dunántúl egyik kivételes szépségű szecessziós épülete. Kaposvár belvárosa építészeti szempontból Európában egyedülálló, mert 220-nál is több eklektikus és szecessziós épület áll itt, sehol máshol nincs ennyi ilyen kis területen. A kaposszentjakabi városrészben állnak az 1061-ben alapított apátság romjai.

Rendezvények

- Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) – 2010 óta rendezik a megyeszékhelyen
- Rippl-Rónai Fesztivál (korábban Festők Városa Hangulatfesztivál) – Kaposvár tavaszi rendezvénye
- Kaposvári Mézfesztivál – 2007 óta tartják minden szeptemberben. Ötletét az adta, hogy Somogy az ország egyik legjelentősebb méztermelő megyéje.
- Kaposvár, Miénk a város! – Minden szeptember elején megrendezett fesztivál, számos zenei programmal.
- Kaposvár, farsangi fesztivál, Dorottya-napok – Annak emlékére rendezik meg, hogy Kaposváron játszódik Csokonai Dorottya című vígeposza. 2011 óta hozzá kapcsolódik a Kaposvár Dombjai Farsangi Félmaraton nevű utcai futóverseny is.

- Kaposvári Nemzetközi Ifjúsági Sportfesztivál, ahova a világ minden tájáról érkeznek csapatok. Kezdetben csak labdarúgó-fesztivál volt, de 2013-ban kézilabdával és kosárlabdával, később röplabdával is bővült.
- A kaposvári Rippl-Rónai-villa felújított parkjában minden tavasszal tízezernyi nárcisz nyílik, erre építve 2014 óta minden tavasszal megrendezik itt a családi programokkal tarkított Nárciszünnepet, ahol megkóstolható az úgynevezett Rippl-Rónai-torta is.


- Kaposfüred – 2001 óta tartják a Káposztás Ételek Főzőversenyét.
- Mesztegnyő, Rétesfesztivál – minden év júliusában rendezik meg 1999 óta.
- Zamárdi – a nyári Balaton Sound zenei fesztivált 2007 óta rendezik meg.
- Szenna – Hurkafesztivál 2007 óta minden ősz végén vagy tél elején.
- Kaposvár – Hurkafesztivál a nagypiacon, 2012 óta minden tél elején
- Somogybabod – minden év pünkösdjén rendezik meg a híres Off Road Fesztivált.
- Balatonboglár-Szőlőskislak – 2005 óta ősszel tartják a Töklámpás Fesztivált, ahol tökből készült ételek főzőversenye is szerepel a programok között.
- Vése – Országos Kovácstalálkozó 2003 óta minden nyáron.
- Nagyszakácsi – Királyi szakácsok főzőversenye a királyi szakácsok egykori falujában, nagy hagyományokkal bíró gasztronómiai fesztivál, folytatása azonban kétséges (2014-ben elmaradt).


- Csurgó – A csuszafesztivált 2004 óta rendezik meg arra a legendára alapozva, hogy a túrós csusza annak a Török Bálint 16. századi hadvezérnek volt a kedvenc eledele, akinek felesége Csurgón óriási virágoskertet létesített.


- Fonyód – 2010 óta minden télen megrendezik a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvényét, a kolbászfesztivált.
- Somogysárd – 1993 óta minden év szilveszterén megrendezik az idők során országos hírnévre szert tett nyúlfuttató versenyt.
- Som – 2005 óta minden június végén sütifesztivált rendeznek.
- Látrány – 2014 óta nyaranta tartják a Látrányi Lekvár- és Gyümölcsfesztivált.
- Szilvásszentmárton – F.A.L.U. Fesztivál – nagyszabású összművészeti fesztivál, amelyet 2018 nyarától kezdve rendeznek meg minden évben. Neve a „falu, ahol lehetetlen unatkozni” jelmondat rövidítéséből ered.


- Marcali – Minden év február utolsó szombatján rendezik meg a Borforraló Fesztivált

Gyógyfürdők a megyében

Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő - Nagyatád: A Széchenyi tér parkjában épült létesítmény, 1997-ben újították fel. A fedett térben 32, 38 és 42 fokos vizű gyógymedencék és kádfürdők használhatóak. A gyógyvíz reumatikus illetve ízületi panaszok kezelésére, törések utáni rehabilitációra, nőgyógyászati problémák gyógyítására szolgál. Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő - Kaposvár: „Virágfürdő” fantázianéven szerepel. 1960-ban találták meg vízét és 1969-ben nyitották meg a létesítményt. Alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz táplálja medencéit magas bróm, jód illetve fluorid-ion tartalommal, főleg mozgásszervi panaszokat, reumatikus betegségeket trombózis utáni állapotot, izomhúzódásokat, izomgyengeséget, csonttöréseket, porcsérüléseket kezelnek vele. Alkalmas baleseti sérülések utókezeléshez és nőgyógyászati bántalmak ápolásához is. Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ - Barcs: 55 fokos, nátrium-hidrogén-karbonátos víze 1317 m mélységből jut a felszínre, főleg mozgásszervi panaszok és gyulladások kezelésére alkalmas.  Igali Gyógyfürdő - Siófok- Igal: A fürdő 1964 óta működik, 2001-ben kapta meg a gyógyfürdő minősítést, alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévize jódos víz. Mozgásszervi betegségeket, sérülések után fennmaradt keringési zavarokat, ízületi és nőgyógyászati problémákat, urológiai betegségeket, időskorú potenciazavarokat ápolnak vele.

 
boglár gömb

 

Kilátók, panorámák

- Balatonboglár, a Xantus János Gömbkilátó

- Kaposvár – Desedai kilátó a kaposfüredi szőlőhegyen, a tó közelében

- Balatonföldvár – egy interaktív kiállítást is tartalmazó, hajó formájú épülethez tartozik a kilátó, amely 2016 nyarán nyílt meg

- Fonyód – kilátó a Várhegyen („Várhegyi Széplátó”), 2011-ben épült

- Fonyód – Sipos-hegyi kilátó

- Zamárdi – Kőhegyi kilátó

- Zselickisfalud és Bőszénfa között, a kardosfai csillagvizsgáló mellett áll egy 25 méter magas kilátó