search
H
| Editor
(First published: )

Üdüljön a Tisza-tónál

 

Üdüljön a Tisza-tónál

Ha valaki a Tisza-tóra gondol, annak a bársonyos víz, a tágas öblök, elhagyott mellékágak, és egy kis sziget jut az eszébe. A Tisza-tó nem egy természetesen keletkezett, hanem a Tisza folyó egy szakaszán történő felduzzasztás során alakult ki.

127 km2 –en nyújt biztos otthont védett állatoknak és növényeknek. Így telepedhetett le ezen a területen a hód is, több mint ötven különböző halfajta úszkál a vízben, és itt van Európa legnagyobb vízirózsa állománya.

 

A tó északkeleti részéhez tartozik a Hortobágyi Nemzeti Park. Itt található egy madárrezervátum, amely megközelítőleg 200 madárfajnak, például a nagy-kócsagnak, vagy a szürke lúdnak is védelmet biztosít. Ez a terület időnként le van zárva, és az UNESCO felvette a Világörökségi listára. A költési időszakon kívül néhány terület csak csónakkal megközelíthető.

 

Az úgynevezett Poroszlói-medence a tó középső részén található, horgászparadicsom, szintén természetvédelmi terület. Azonban a látogatók, természetkedvelők előtt nyitva áll.

 

A tó északi részén fekvő Abádszalóki-öböl a vízi sport imádóinak Eldorádója. Mindegy, hogy vitorlázni, vagy szörfölni, esetleg jetskizni akarnak – itt majdnem minden lehetséges, és szabad is. A víz gyorsan felmelegszik, számos jól kiépített strand várja vendégeit, például az Abádszalóki, nagy vízi csúszdájával.

 

A Tisza-tónál a legkedveltebb nyaralóhely Tiszafüred. Itt nagyon tevékenyen töltheti nyaralását, a termál-forrásban való hajókázáson át egészen az ország első falumúzeumában való kirándulásig. Kis települések, mint Borsodivánka, Négyes, Tiszavalk, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Ároktő, Tiszacsege és Egyek igen sokat megőrzött eredetiségéből, ezáltal biztosított a zavartalan, minden idegeskedéstől mentes ittlét. Nyaralóházaink mindig jó kiindulópontot jelentenek egy fantasztikus kiránduláshoz.