search

Kikapcsolódás nyaralóban a Tisza-tónál

Tisza-tó nyaraló

A Tisza-tó Magyarország legnagyobb tava, mely az Alföld északi részén található, és mintegy 127 m2-en rengeteg kisebb sziget, holtág, csatorna váltogatja egymást. Lenyűgöző lénye és sikszínű vizí élővilágának köszönhetően 1999-ben az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Park részeként, mely hazánk első nemzeti parkja a mintegy 82 000 ha területével.  Pihenjen meg valamelyik magyarországi nyaralóházban, válogasson a NOVASOL kínálatából!

Kikapcsolódás, nyaralóházak a Tisza-tónál

A rengeteg kikapcsolódási alternatíva közül biztosan találnak olyat, mely emlékezetessé teszi nyaralásukat a régióban. A Tisza-tó fővárosaként emlegetett Tiszafüred az egyik legkeresettebb település kirándulóhelyek, illetve termálfürdője miatt is. A fürdőn kívül 6 db szabadstrand Tiszafüreden, illetve extrám vízi sportok és lüktető éjszakai élet várja Abádszalókon a nyaralókat. Nem véletlen, hogy 2010-ben ezt a térséget Kiváló Európai Desztinációnak nyilvánították.

A horgászat szerelmesei valódi paradicsomban érezhetik itt magukat, hiszen őshonos halfajok lakják a Tisza-tó vizét. Egyedülálló módon több, mint 50 különböző édesvízi halfaj él a Tisza-tóban többek között az akár 20 méteres mélységben alvó harcsaóriásoktól az öblítőcsatornák balinjain át a nádszéleken lakó pontyig. A tó az országos átlagot jóval meghaladó fogási lehetőséget kínál, mindezt csodálatos természeti környezetben. Kapcsolódjon ki egy nyaralóházban Magyarországon, fedezze fel kis országunk rejtett természeti kincseit, látnivalóit. A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, ami a tanösvények, látnivalók mellett az ország legnagyobb összefüggő horgászvize. A horgászi módszerek és helyek között egész évben kedvünkre válogathatunk, hiszen a folyó, a holtágak, a csatornák és tározók vizei más-más halak kifogására ad lehetőséget. A part mentén akadálymentes horgászhelyeket is kialakítottak, néhány kikötőnél pedig mozgássérült horgászok számára ideális csónakokat is lehet bérelni. Akiket viszont a természet csábít erre a térségre, őket egész évben elvarázsolhatja akár gyalog, kerékpárral, lóháton, kenuval, vagy csónakkal fedezik fel a környéket. Pihenjen magyarországi apartmanban családjával, szeretteivel és felejtse el a hétköznapi gondokat!

Különleges tiszavirágzás, nyaralás a Tisza-tónál

Mára márcsak a Tiszán figyelhetjük meg a kérész rovarok egyedülálló násztáncát, holott korábban egész Európában jellegzetes volt és különleges fajnak számított. Tiszavirágzáskor a nőstény egyed 7-8000 db petét rak a víz felszínére, melyek a víz agyagos fenekére érve kezdik meg 3 évig tartó fejlődésüket. Míg elérik teljesen kifejlett állapotukat 20 alkalommal szabadulnak meg előző testüket borító rétegtől, amit levedlenek növekedésük folyamatában. Mikor teljesen kifejlődnek és az időjárás is megfelelő hőmérsékletű és szélcsend van, több millió egyed rajzását figyelhetjük meg a Tisza-tó felett.

Tisza-tavi madárrezervátum

A madarak európai vonulásának egyik legjelentősebb pihenőheje, szintén a Világörökség része. Védett terület, kizárólag vezető kíséretében, szervetett módon látogatható akár lóháton.

Aranyosi-kanyar, Sarudi-medence, Kis-Tisza

Ezeket a területeket leginkább a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat segítségével lehet látogatni, sőt innen csónakot, illetve kerékpárt is lehet bérelni. Csónakokkal a tó kisebb szigeteit lehet felfedezni, sőt madár-megfigyelő helyeket alakítottak ki a fészkek közelében, ahol alkalom nyílik a különböző madárfajok megfigyelésére. Tisza-tavi nyaralóházakból remek lehetőség nyílik bejárni, felfedezni a környéket, illetve az egész családot színes programok várják.

Adádszalóki-öböl, Tiszafüredi-medence

Ez a terület a vízi sportok birodalma, hiszen kiesik a védett területből. Európa szerte ez a terület egyedülállóan az egyetlen természetes tavon kijelölt terület, ahol motoros vízi sportot űzhetünk.

Poroszló, Tisza-tavi nyaralóházak

Ezen a területen található a Tisza-tavi Ökocentrum, ami Európa legnagyobb édesvízű akvárium rendszere. Maga az épület több szintes, 2600 m2 és külsőre egy felszálló madárra hasonlít. Állandó, illetve időszakos kiállítások várják a látogatókat, valamint játszóház, háromdimenziós mozi, kilátó torony és rendezvény terem. Az Ökocentrum szórakoztató módon, modern berendezésekkel, interaktív szemléltetéssel, játékosan mutatja be a Tisza-tavi élővilágot, valamint a Tisza-völgyi természeti kincseit. Látogasson el családjával, hozza el barátait és foglaljanak le egy kényelmes szállást Magyarországon. A víz alatti csodákat 735.000 liter térfogatú akváriumban tekinthetjük meg, ami igazi, felejthetetlen élményt nyújt.  Az egyedülálló édesvízi akvárium mellett szabadidőpark és játszótér várja a gyermekes családokat, valamint tájház és halászskanzen színesíti a programot. Továbbá Poroszlón látható néhány az ezeréves tölgyfákból. Ragadjunk egy jó könyvet, vagy terítsünk le egy puha lepedőt és piknikezzünk a hűsítő, öreg tölgyfa árnyékában.

Négyévszakos természetjárás a Tisza-tavon, apartmanok a környéken

Aki a Tisza-tó környékét választja a kikapcsolódásra nem feltétlenül kell ragaszkodnia a nyári hónapokhoz, hiszen a programlehetőség Magyarország ezen régióján minden évszakban sokszínű. Télen jégtúra, hódmegfigyelő túra, ősszel a madárvonulatok megfigyelése Európa egyik legfontosabb madárvonulati pihenőhelyén ornitológiai túra keretein belül, valamint kerékpártúra a Tisza-tavi kerékpárúton, mely jelentős szakaszát képezi a nemzetközi EURO Velo 11 kiépített bicikliútjain belül. Igényes, kiépített aszfaltburkolatú 70 és 120 km-es pályán lehet 2-3 méteres gáton tekerni körben a Tisza-tó körül. Nyáron pedig vízitúrán lehet résztvenni kenuval, vagy bérelhető motorcsónakkal, illetve lóháton is neki lehet vágni a gyönyörű környék felfedezésének.

Tisza-tó nyaraló

Fesztiválhangulat a Tisza-tónál

Akik a természetjárás mellett a kultúrát is kedvelik, a Tisza-tó egyik legexkluzívabb eseménye a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál is biztosan felkeltik majd az érdeklődésüket. Júliusban minden évben kerül megrendezésre ez a komolyzenei rendezvény, ami az aktív pihenést bevonva szórakoztatja az érdeklődőket: minikoncertek kerékpározás közben, illetve csónakázva. A Tisza-tavi Fesztivál páratlanul sok művészeti ágat vonultat fel egyetlen helyszínen, komplex kikapcsolódást nyújtva az egész családnak.

Pihenjen magyarországi nyaralóházban családjával a Tisza-tó  vonzáskörzetében és töltődjön fel a gazdag szabadidős programok által úgy, hogy négylábú házikedvencét sem kell otthon hagynia.