Szekszárdi borvidék

Szekszárdi borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. Tolna megyében található, a Szekszárdi dombságlegkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A Szekszárd – római nevén Alisca – közelében folytatott szőlőművelésről és borkészítésről 3. századi ókori római forrásokból értesülünk előszörA Szekszárdi borvidéken elsősorban vörösbort termelnek. A vörösborok esetén gyakoriak a fajtaborok (pl. kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc .A magas minőségű, modern szekszárdi vörösbor nagy testű, közepes savtartalommal, magas csersav- és alkoholtartalommal rendelkezik. Aromatikáját tekintve jellemzően fekete bogyós gyümölcsök és fűszeresség jegyeit hordozza, amelyek kiegészülnek a tölgyfás érlelés hozzáadott aromáival. 

Program lehetőségek:

Egy rejtett gyöngyszem a Györkönyi Pincefalu. A györkönyi Pincehegyen még ma is áll 300 gyönyörű sváb présház. Egészen magával ragadó 100 évvel ezelőtti hangulat és báj. Ismerelen apró borászatok, gyönyörű pincék igazán finom borokkal - csak ínyenceknek. Azért kezdjük minden túránkat a szekszárdi Bormúzeumban, hogy mielőtt megkóstolnánk egy bort is, tudatában legyünk annak, hogyan jutott el jelenkori mivoltáig a mai szekszárdi szőlész-borászkodás. Természetesen minden pincészet képviselője felvilágosít a borkóstolók alkalmával arról, miként dolgoznak ma.

A Gemenci Erdei Vasút
A Pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul a Gemenci Erdei Vasút. A kisvasút hétköznap Malomtelelőig, hétvégén Gemenc- Duna parton át Keselyűs és Bárányfok megállókig menetrend szerint közlekedik, téli időszakban zárt, fűtött kocsikkal. Az utazás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kenuzással, kerékpározással, gyalogtúrákkal, melyekhez szakvezetés is igényelhető.

Sötétvölgy kedvelt kirándulóhely Szekszárdtól 12 km-re. A gyönyörű erdős környezetben horgásztó, pihenő- és tűzrakóhelyek, tanösvény és játszótér várja a túrázókat.
Megközelítés: autóval és autóbusszal a 6. sz. főúton Pécs irányában

Decsi Tájház  A hagyományos sárközi, fehérre meszelt falú, tornácos tájházban megtekinthetik a Sárköz gazdag folklórkincsét. Láthatják a tisztaszoba és a konyha bútorait és berendezési tárgyait, a híres hímzéseket, szőtteseket, valamint a díszes népviseletet is.

Sárközi babamúzeum  A múzeumban több mint 150 népviseletbe öltöztetett babából álló kiállítás mutatja be a sárközi ember életét, hétköznapjait és ünnepeit különböző életképekben.