Villányi borvidék

Villányi borvidék (korábban Villány–Siklósi borvidék) úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Honfoglaló őseink, a rómaiak meghonosította művelési módszereket átvéve folytatták itt a szőlészet, borászat mesterségéA Villányi vörösborok sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamatgazdagok. Ahagyományos Kadarka, több Oportó (Portugieser), valamint a Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Zweigelt, Pinot noir. Belőlük készülnek a legkeresettebb magyar borok és a népszerű Kékfrankos cuvée-k. Siklós tüzes fehérborai pedig az Olaszrizling, Tramini, Ottonel muskotály Az a legszebb a Villányi borvidéken végig húzódó Borúton, hogy telis tele van látnivalókkal. A sok nemzetiség által lakott, emberi léptékű tájon, alig pár kilométeren belül találunk különlegességeket.A svábok, sokacok, drávaszögi magyarok, horvátok által lakott, vörös és fehérborokban gazdag borvidék apró részletei gyönyörű élményeket tartogatnak.
Program lehetőségek:
Harkányfürdő 
A Harkányi Gyógy-és Strandfürdő közel 200 éves múltra tekinthet vissza. A víz csodálatos hatására a hagyomány szerint 1823-ban Pogány János nevű gyűdi jobbágy esete hívta fel a figyelmet, akit szaggató lábfájásától a harkányi mocsarak „szabadították” meg.Az évek során Harkány a mozgásszervi betegségek egyik Magyarországi központjává vált. 
A 13,5 hektáros fürdőterület napi 15.725 fő befogadására képes. A fürdőt 4 db 62°C-os „elismert gyógyvízzé” nyilvánított pozitív termelésű hévízkút látja el.

A Siklósi Vár - mely a város szimbólumává vált - az egyik legépebb, legegységesebb történelmi emlék.

Máriagyűd nevét a magyar honfoglalók közt érkező Gyöd vezérről kapta.Már ezelőtt is csobogott az a forrás, - a római út mellett -, ahol egy Mária szobrocskát helyeztek el, és szent helyként tisztelték az erre járók és itt élők. Máriagyűd ma az ország egyik legkedveltebb zarándokhelye a gyakori imameghallgatások és a 17. századi Mária-jelenések miatt. Feljegyzések szerint Szűz Mária 1687-ben jelent meg először egy Tamás nevű katolikus gazdának, majd ezután újra Mátyás siklósi ispánnak.

Csodabogyó tanösvény
A tanösvény a Siklóshoz tartozó Máriagyűdi kegytemplom előtt elhelyezett tájékoztató táblától indul és a sárga sáv turistaútvonalat követve járható be. A templomtól a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig kialakított tanösvény körülbelül 2,5 km hosszú. A végállomástól célszerű felkapaszkodni a hegygerincre, majd a kék sávjelzésen keleti irányban haladva a sárga kereszt, vagy a piros sávjelzésen visszaereszkedni Máriagyűdre.